субота, 13. октобар 2012.

Prve transplantacije srca u Srbiji na proleće

Donorske kartice potpisalo je više od 70.000 građana Srbije, a od početka godine u našoj zemlji obavljeno je 45 kadaveričnih transplantacija. Prve transplantacije srca mogle bi da budu izvedene početkom 2013.
Transplantacija srca u Srbiji mogla bi početi da se izvodi na proleće iduće godine, a do tada će biti omogućeno da pacijenti koji čekaju na ovu intervenciju odlaze u bečku AKH bolnicu, a jedan broj lekara na edukaciju u Ameriku, najavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić. 

Na konferenciji za novinare povodom Evropskog dana donacije organa, Đukić je istakao da je planiran tvining ugovor sa bolnicom u Beču kako bi pacijenti o trošku RFZO mogli da odu na transplantaciju srca, a da će posebna pažnja biti posvećena edukaciji kadrova. 

On je rekao da će jedan deo stručnjaka otići na usavršavanje u inostranstvo, a da će i strani eksperti iz ovih oblasti dolaziti u Srbiju i obučavati naše lekare. 

Na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" iznet je podatak da je u Srbiji od početka ove godine obavljeno 45 kadaveričnih transplantacija i to 41 transplantacija bubrega i četiri jetre, a 23 porodice su dale saglasnost da se sa klinički mrtvih srodnika doniraju organi. 

U Srbiji ima 70.000 donorskih kartica, a direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihailović rekla je da će biti izrađen jedinstven registar dobrovoljnih davalaca organa. 

"Kada je u pitanju lista čekanja, 728 pacijenata čeka bubreg, 64 jetru, a podaci za srce ne postoje ali su procene da oko 100 ljudi čeka transplantaciju, od čega je za njih desetoro potrebna hitna intervencija", rekla je Mihailovićeva Tanjugu. 

Načelnik transplantacionog centra Kliničkog centra Srbije doc. dr Radomir Naumović rekao je da je transplantacija metoda koja se poboljšava kvalitet života. 

On je istakao da bi ta oblast morala da se popravi i da je u Srbiji još uvek nedovoljno kadaveričnih transplantacija. 


Izvor:Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар