Пређи на главни садржај

Paradajz i brokoli za plodnost


Namirnice pune antioksidanasa mogu da sačuvaju kvalitet muških polnih ćelija. Unos vitamina C, E, cinka i folata pomaže da sperma bude zdrava.

 Thinkstock
SREDOVEČNI i stariji muškarci koji kroz ishranu konzumiraju dovoljno antioksidanasa, jedući hranu kao što su brokoli i paradajz, imaju spermu boljeg kvaliteta od onih koji ne unose dovoljno antioksidanasa.
Stručnjaci kalifornijske Nacionalne laboratorije Lorens Berkli su istraživanje obavili na 80 muškaraca, nepušača, starosti od 22 do 80 godina, koji su popunili upitnik o svojoj ishrani i eventualnoj upotrebi dijetetskih dodataka i dali uzorak sperme, prenosi Rojters.

Među onima od 45 i više godina, koji su unosili najviše C vitamina, utvrđeno je 20 odsto manje oštećenja DNK sperme, nego među ispitanicima koji su unosili najmanje tog vitamina. Preporučeni dnevni unos C vitamina je 90 mg.
Slični su bili nalazi i kad su u pitanju E vitamin, cink i folati. I ovde su sredovečni i stariji ispitanici koji su unosili najviše dotičnih antioksidanasa imali manje oštećenja DNK sperme. Mada je njihov unos premašivao preporučenu dozu, bio je u granicama koje se smatraju bezbednim.
Preporučeni dnevni unos vitamina E je 15 mg, a bezbedni maksimum 1.000 mg. Preporučeni dnevni unos cinka je 11 mg i ne više od 40 mg, dok je preporučeni unos folata 400 mg i ne više od 1.000 mg.
Kod mlađih muškaraca nije ustanovljena veza između nivoa unosa antioksidanasa i kvaliteta sperme. Kalifornijski istraživači smatraju da je to zato što je mlađi organizam pod manjim „oksidantivnim stresom“ ili taj stres efikasnije neutrališe.
Izvori vitamina
Hrana bogata vitaminom C je citrusno voće, zelene i crvene paprike i paradajz. Vitaminom E su bogate neke vrste biljnih ulja, orašasti plodovi, naročito bademi, i zeleno povrće kao što su spanać i brokoli, dok su dobri izvori cinka morski plodovi, crveno meso, mahunarke, orašasti plodovi i mlečni proizvodi.


Izvor: novosti


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.