Пређи на главни садржај

Namirnice koje brišu godine



UMESTO da se non-stop šminkate, mažete kreme ili pribegavate radikalnijim zahvatima da biste se podmladili, delujte preventivno i konzumirajte namirnice i napitke koji imaju moć da brišu godine, odnosno da vas učine i do deceniju mlađima.
 Thinkstock

Zeleni Čaj: Pijte ga svakodnevno, jer ubrzava metabolizam, pomaže kod dijabetesa, smanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema, ublažava stres...
Kakao: Bogat je flavanolima, prirodnim hemijskim jedinjenjima, koja poboljšavaju dotok krvi u mozak i mrežnjaču oka i poboljšavaju angiogenične ćelije u krvi, važne za obnavljanje krvnih sudava i njihovo funkcionisanje.
SpanaĆ: Sadrži antioksidanse, odlične u borbi protiv kancera. U šoljici spanaća nalazi se gotovo dvaput više vitamina K (važan za zdravlje kostiju) od preporučenog dnevnog unosa.
Brokoli: Pola šoljice ovog povrća, prokuvanog, sadrži više od dve trećine preporučene doze C vitamina, antioksidansa koji štiti imuni sistem. Brokoli sadrži sulforafan, koji je važan za detoksikaciju organizma i flavonoid kaempferol, koji ima antiupalna svojstva. Stoga, ako ste prethodne noći ludovali i to se vidi na vašem licu, jedite brokoli. On će vam vratiti sjaj.
Pasulj i graŠak: Ovo povrće, bogato antioksidansima, fenolima i flavonoidima, važan je faktor u borbi protiv raka dojke, snižava holesterol u krvi i prikuplja u toksine u sistemu za varenje. Od ostalog povrća preporučuju se karfiol, kupus i paradajz, zbog obilja biljnih hormona, pigmenata, vitamina, minerala i antioksidanasa.
Semenke lana: Obiluju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima B1, B2 i C vitaminom, gvožćem i cinkom. Pravi su superheroji među zdravom hranom.
Pomorandža: Bogata je vitaminom C koji ubrzava metabolizam, važna je za vitalnost organizma, usporava starenje, smiruje različite upale i potpomaže proizvodnju kolagena. Slično dejstvo imaju i jabuke, kruške, limun, šumsko voće, zbog obilja vitamina C i antioksidanasa.
Riba: Ima čak 20 odsto proteina i omega 3 masne kiseline, koje snižavaju nivo holesterola u krvi, a i deluju preventivno kada je reč o bolestima srca i krvnih sudova. Uz to, riba je bogata vitaminima i mineralima, pa bi je na jelovniku trebalo imati barem dvaput nedeljno.
Piletina: Osim vitamina B kompleksa, sadrži i niacin koji pogoduje pretvaranju proteina, masti i ugljenih hidrata u energiju. Sadrži i selen, važan za hormonalni metabolizam i usporavanje starenja.
Ne zaboravite ni... maslinovo ulje (obezbeđuje esencijalne masne kiseline potrebne za proizvodnju hormona, štiti srce i krvne sudove i deluje kao antioksidans), koštunjavo voće (orahe, lešnike, bademe, jer sadrže vitamin E i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti), nemasni jogurt (izvor kalcijuma i vitamina D)...

Izvor:novosti

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.