понедељак, 15. октобар 2012.

Namirnice koje brišu godineUMESTO da se non-stop šminkate, mažete kreme ili pribegavate radikalnijim zahvatima da biste se podmladili, delujte preventivno i konzumirajte namirnice i napitke koji imaju moć da brišu godine, odnosno da vas učine i do deceniju mlađima.
 Thinkstock

Zeleni Čaj: Pijte ga svakodnevno, jer ubrzava metabolizam, pomaže kod dijabetesa, smanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema, ublažava stres...
Kakao: Bogat je flavanolima, prirodnim hemijskim jedinjenjima, koja poboljšavaju dotok krvi u mozak i mrežnjaču oka i poboljšavaju angiogenične ćelije u krvi, važne za obnavljanje krvnih sudava i njihovo funkcionisanje.
SpanaĆ: Sadrži antioksidanse, odlične u borbi protiv kancera. U šoljici spanaća nalazi se gotovo dvaput više vitamina K (važan za zdravlje kostiju) od preporučenog dnevnog unosa.
Brokoli: Pola šoljice ovog povrća, prokuvanog, sadrži više od dve trećine preporučene doze C vitamina, antioksidansa koji štiti imuni sistem. Brokoli sadrži sulforafan, koji je važan za detoksikaciju organizma i flavonoid kaempferol, koji ima antiupalna svojstva. Stoga, ako ste prethodne noći ludovali i to se vidi na vašem licu, jedite brokoli. On će vam vratiti sjaj.
Pasulj i graŠak: Ovo povrće, bogato antioksidansima, fenolima i flavonoidima, važan je faktor u borbi protiv raka dojke, snižava holesterol u krvi i prikuplja u toksine u sistemu za varenje. Od ostalog povrća preporučuju se karfiol, kupus i paradajz, zbog obilja biljnih hormona, pigmenata, vitamina, minerala i antioksidanasa.
Semenke lana: Obiluju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima B1, B2 i C vitaminom, gvožćem i cinkom. Pravi su superheroji među zdravom hranom.
Pomorandža: Bogata je vitaminom C koji ubrzava metabolizam, važna je za vitalnost organizma, usporava starenje, smiruje različite upale i potpomaže proizvodnju kolagena. Slično dejstvo imaju i jabuke, kruške, limun, šumsko voće, zbog obilja vitamina C i antioksidanasa.
Riba: Ima čak 20 odsto proteina i omega 3 masne kiseline, koje snižavaju nivo holesterola u krvi, a i deluju preventivno kada je reč o bolestima srca i krvnih sudova. Uz to, riba je bogata vitaminima i mineralima, pa bi je na jelovniku trebalo imati barem dvaput nedeljno.
Piletina: Osim vitamina B kompleksa, sadrži i niacin koji pogoduje pretvaranju proteina, masti i ugljenih hidrata u energiju. Sadrži i selen, važan za hormonalni metabolizam i usporavanje starenja.
Ne zaboravite ni... maslinovo ulje (obezbeđuje esencijalne masne kiseline potrebne za proizvodnju hormona, štiti srce i krvne sudove i deluje kao antioksidans), koštunjavo voće (orahe, lešnike, bademe, jer sadrže vitamin E i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti), nemasni jogurt (izvor kalcijuma i vitamina D)...

Izvor:novosti

Нема коментара:

Постави коментар