петак, 19. октобар 2012.

Koju hranu ne treba zamrzavati

Za neke namirnice smo i mi već znale ali podsetimo se šta je to baš tačno što ne bi smele da zamrzavamo..

Zbog ubrzanog tempa života mnoge domaćice često gotove obroke pripremaju i za nekoliko dana unapred, a zatim ih zamrzavaju kako bi sebi uštedele na vremenu, te skratile boravak u kuhinji. Ipak, ne mogu se sve namirnice zamrzavati iz prostog razloga što će nakon odmrazavanja biti nejestive, izgubiti hranljiva svojstva i potencijalno biti rizične po zdravlje.

Veliki broj namirnica u sebi sadrži dosta vode, te ne podnose dobro zamrzavanje za razliku od većina vrsta mesa. Tako nikako ne biste smeli da zamrzavate sledeće namirnice. 

JAJA
Razlog zašto ne treba zamrzavati cela jaja je sasvim jednostavan, usled niske temeperature ljuska može da pukne, te bakterije mogu da prodru u unutrašnjost jaja, što zatim predstavlja zdravstveni rizik. Takođe zbog visokog sadržaja vode u jajetu, ono nakon odmrazavanja neće imati svoju strukturu i ukus.

CELER, ZELENA SALATA I KRASTAVAC
Ovo povrće ne treba zamrzavati u svežem stanju jer se zbog velikog procenta vode lako ledi, unutar samog povrća se stvaraju kristali, zbog kojih pri odmrzavanju ovo povrće potpuno "svene" i pretvori se u bezličnu i neupotrebljivu masu.
MAJONEZ
Budući da je u pitanju emulzija majonez niako ne treba zamrzavati iz istog razloga kao i meke sireve, jer će se nakon odmrazavanja majonez podeliti na tečne i čvrste sastojke od kojih je napravljen.

KROMPIR
Iako je krompir namirnica bogata skrobom, ovo povrće ne podnosi zamrzavane naričito dobro. Ovo naročito važi za gotova jela koja su spremana sa krompirom jer će se odmrznuti krompir pretvoriti u vodenasto-grumuljičastu smesu. Ako ipak želite da zamrznete krompir onda sirovo povrće iseckajte, blanširajte kratko, a zatim zamrznite.

SIREVI
Mekani sirevi poput sremskog sira, švapskog sira, rikote i krem sira nisu pogodni za zamrzavanje jer se time gubi njihova vazdušasta struktura. Kada ih odmrznete postaju grumuljičasti, a na površini se izdvoji voda koja se tokom zaleđivanja kristalisala.
Tvrđe vrste sireva mnogo bolje podnose niske temperature, a najbolji način da sačuvate njihov ukus pre nego ih stavite na led je da ih izrendate.
PIRINAČ
Za pirinač važi ista pravilo kao i za krompir, ali osim ako niste spremi da eksperimentišete nemojte ga zamrzavatai. Teško je odrediti kada je pirinač dovoljno blanširan da bi bezbedno mogao da podnese zamrzavanja.
PASTA
Razne vrste paste se obično ne zamrzavaju jer će led uništiti testo. Međutim, u izuzetke spadaju gotove lazanje ili njoke, koje takođe treba blanširati pre zamrzavanja.


4 коментара:

 1. Odličan savet za tvrde sireve! :)

  Obično gorgonzolu (koju koristim kao "začin" u sosovima na bazi pavlake), zamrznem izmrvljenu, pa ubacujem po malo u jela kada mi zatreba.

  Što se pirinča tiče, ranije sam zamrzavala skuvani INTEGRALNI (formiram oblik tanke knjige, pa lomim po parčence kada mi zatreba za brzu pripremu jela sa mesom i povrćem u tiganju ili za punjene paprike). To može, ali ga nikada nisam odmrzavala da serviram kao samostalni prilog.
  Verujem da bi BELI bio kao "žvaka" nakon ovoga :)

  ОдговориИзбриши
 2. Veoma koristan tekst Vesna, naročito i baš za one koji koriste zamrzavanje spremljene hrane kao pomoćno sredstvo za uštedu vremena, kojeg nikad niko nema dovoljno, a koje sebi zakidamo upravo za spremanje zdrave hrane.

  ОдговориИзбриши