Пређи на главни садржај

Bolesti bez upozorenja

Neke bolesti su očite, no neke se razvijaju polako, pa ljudi obično ne primete da se bolest pojavila sve dok ne bude kasno. Evo na šta treba obratiti posebnu pažnju. Sitnice koje jako znače...a pak ljudi ih zanemaruju.




Nizak nivo vitamina D 

Iako možda nećete primetiti da se događa išta opasno, ako vam je nivo vitamina D duže vreme ispod 30 ng/ml, to može da doprinese razvoju srčanih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta raka, kao i multiple skleroze. 

Budući da crvena krvna zrnca prenose kiseonik, ovaj nedostatak može da ošteti organe i poveća rizik za srčani udar. Vitamin D pomaže i u apsorpciji kalcijuma, pa manjak loše utiče i na vaše kosti. Nivo niži od 20 ng/ml može se smatrati manjkom. Srećom, provera i nadoknada vitamina D su jednostavni. 

Ne bežite panično od sunca i vaše telo će stvoriti dovoljno vitamina D samo od sebe. Ako imate ozbiljan manjak, to možda treba da nadoknadite dodacima u ishrani. Stanje ponovo proverite za nekoliko meseci. 

Hipotireoza 

Štitna žlezda reguliše metabolizam, te niz ključnih sistema i procesa. 

Kad je nedovoljno aktivna, ne proizvodi dovoljno hormona (TSH) i telo ne funkcioniše ispravno. Simptomi hipotireoze, kao što su umor i netolerancija na hladnoću, lako se mogu prevideti jer su suptilni i mogu se pojaviti postepeno. 

Usporena štitna može da dovede do debljanja, bolesti srca, visokog holesterola, neplodnosti, deprese i oštećenja nerava. 

Dijabetes tipa 2 

Ako vaše telo ne proizvodi dovoljno insulina, razvija se dijabetes. On se često javlja polako i postepeno, jer se proizvodnja insulina u gušterači usporava. 

“Možete imati dijabetes godinama, a da to ne znate”, kaže dr Melina Jampolis, autorka knjige “The Calendar Diet”. Dijabetes može da ošteti oči, srce, bubrege i nervne završetke. 

Od 2009. lekari najviše preporučuju test A1C, koji meri prosečan nivo glukoze tokom prethodnih nekoliko meseci iz uzorka krvi i bez potrebe da gladujete pre testa. 

Povišen krvni pritisak/hipertenzija 

Zbog starenja i uzroka rizika kao što su porodična istorija bolesti i prekomerna telesna težina, pritisak krvi na arterije može postati prevelik. To na kraju dovodi do hipertenzije. 

Eventualne komplikace uključuju srčani udar, moždani udar i bolesti bubrega. 

“Kao kardiolog znam da pacijenti mogu da imaju asimptomatske hipertenzije godinama pre dijagnoze”, kaže dr Melisa Kong i dodaje: “To naglašava važnost godišnjih sistematskih pregleda, čak i ako se osećate zdravo.” 

Imajte na umu da je normalni pritisak oko 120/80 mmHg. 

Visoki holesterol 

Bilo to zbog loše ishrane ili genetike, povišene količine lošeg holesterola u krvi mogu da začepe arterije, što dovodi do lošeg protoka krvi u vitalne organe, kao što su srce i mozak. 

Na kraju to može da izazove srčani ili moždani udar, kaže kardiološkinja dr Sara Kollins. 

“Osim toga, visok nivo holesterola i hipertenzija su faktori rizika za bolesti srca, što ubija više žena nego sledeća tri uzroka smrti u kombinaciji.' 

No, visok nivo holesterola ne može da se oseti. Pođite zato na rutinski pregled krvi. Ako je holesterol visok, doktor će vam verovatno preporučiti vežbe i promenu načina ishrane kao početno lečenje, a zatim vas uputiti na kontrolni test. 

Fibromialgija 

Fibromialgija je hronično stanje ili bolni sindrom kojeg karakteriše bol mišića, ligamenata i tetiva praćeno umorom. Karakteristične su i određene tačke u telu koje su vrlo bolne na dodir. 

Većina ljudi oseća umeren do jak umor, ima smetnje spavanja, osetljiva je na dodir, svetlo i zvuk i ima kognitivne smetnje. Mnogi pojedinci trpe i od preklapajućih komorbidnih stanja, kao što su sindrom iritabilnog creva, lupus i artritis. 




Izvor:b92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.