среда, 19. септембар 2012.

Što pesticidi rade vašem telu?


Što pesticidi rade vašem tijelu?

Iako su stvoreni za uništavanje korova, njihova prvobitna namena jeste i uvek će ostati uništavanje. Iako uzgajivači uglavnom tvrde da male doze pesticida nisu štetne, naučnici obaraju  te tvrdnje. Čak i male doze pesticida mogu ugroziti zdravlje ako ih konzumirate duže vreme. Nismo svi u mogućnosti da konzumiramo hranu iz vlastite bašte pa nam ne preostaje ništa drugo nego odlazak u najbliži supermarket i kupovati namirnica o čijem uzgoju ne znamo gotovo ništa.
Trgovina organske hrane je ponekad neizbežna i, bez obzira što su cene više, dugoročno gledajući je isplativije. Naime, zdrava ishrana znači i zdraviji organizam, a zdraviji organizam znači manje odlazaka lekaru i kupovanja lekova. Na kraju krajeva, kvalitetna i uravnotežena ishrana je nešto na čemu biste trebali najmanje štedeti.

Naučnici su otkrili da pesticidi mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema i ugroziti ljudski život, a mi vam donosimo one koje su naučnici dokazali.
Dijabetes
Godinama je proučavana veza između dijabetesa i pesticida. Posljednji dokazi upućuju da pesticidi stvaraju otpornost tela na insulin. Naučnici su takođe utvrdili da osobe koje imaju veći nivo organokloriranih spojeva u telu imaju veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Osim pesticida, štetnima su se pokazali i hemijski osvježivači zraka pa ih u potpunosti izbegavajte.
Rak
Više od 260 istraživanja je potvrdilo da pesticidi mogu uzrokovati razne vrste raka, uključujući limfom, leukemiju, rak mozga, dojki, prostate, debelog crieva, jetre i pluća. Izbegavajte plastično posuđe, a namirnice koje imaju najviši nivo pesticida (jabuke, breskve, zelena salata, grožđe) kupujete u trgovinama organskih proizvoda.
Autizam
Vodeći svjetski istraživači autizma veruju da autizam nastaje kombinacijom gena kod zagađivača kojima su se roditelji izlagali pre i tokom detetova začeća. Mnogi pesticidi nametnike ubijaju tako da im prvo unište neurološka delovanja, a čini se da to isto rade i nerođenoj deci.
Gojaznost
Neki pesticidi ometaju hormonsku ravnotežu u telu. Mogu ometati delovanje hormona i njihovo oslobađanje. Naučnici  su otkrili više od 50 pesticida koji negativno utječu na hormonsku ravnotežu u telu, a neki od njih uzrokuju metaboličke poremećaje i gojaznost.
Neplodnost
Lekari I istraživači i tvrde da pesticidi mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca i žena, i pobačaj. Istraživanja su pokazala da muškarcima pada nivo  testosterona kada konzumiraju hranu, naročito jabuke, koje nisu organski uzgajane. Izbegavajte voće i povrće koje imaju najviši nivo pesticida (jabuke, breskve, zelena salata, grožđe, jagode, šljive). Te namirnice kupujte u trgovinama organskih proizvoda.
Urođene mane
Deca koja su začeta tokom proleća i leta imaju najviši rizik od urođenih poremećaja. Naime, za vreme proleća i leta je izloženost hrani punoj pesticida najviša. Spina bifida i Downov sindrom su neke od urođenih mana koje se javljaju najčešće kod dece začete u doba proleća i leta. U to doba je velika količina pesticida i u vodi. Pijte filtriranu vodu i jedite organski uzgajanu hranu ako planirate začeće, a naročito ako ste trudni.


Izvor: centar-zdravlja


Нема коментара:

Постави коментар