среда, 08. август 2012.

Kad hrana izaziva bol

Svi smo iskusili agoniju prejedanja. Ali da li bi vaša ishrana zaista trebalo da bude krivac za artritis, bolove u mišićima, astmu i poremećaje na koži?

Naučnici su pronašli čvrstu vezu između bolova i izbora hrane. 

Oko 70% naših imunoloških ćelija tj. leukocita nalazi se u digestivnom traktu, dakle svakodnevno dolaze u kontakt sa hranom koju jedemo. Ako imuni sistem podstakne neka bakterija iz hrane ili on označi hranu kao alergen ili pati od disbalansa važnih hormona kao što je insulin, on može da uključi alarm za upalu. 
Iako je upala važan deo procesa telesnog isceljenja, hronična upala je u korenu mnogih smrtonosnih bolesti. Dobra stvar je da, uz dobar plan ishrane, možemo u potpunosti da je iscelimo i sprečimo. 


Evo pet načina da smanjite upalu: 

1. Izbacite brašno i šećer 
Belo brašno, prost ugljeni hidrat. uz pomoć digestivnih enzima se već u vašim ustima pretvara u šećer. A visoke količine šećera u ishrani povećavaju količinu završnih produkta gligacije (Advanced Glycation End /AGE), koji nastaju vezivanjem molekula glukoze za protein pa on biva oskrnavljen (krute i rigidne strukture). 

Kako telo pokušava da razloži te štetne AGE-ove, ćelije imunog sistema luče „kurire” za upalu - citokine. 

U zavisnosti gde se AGE-ovi dese i od vaših genetskih predispozcija, to može dovesti do artritisa, katarakte, srčanog oboljenja, slabe memorije ili izborane kože. 

2. Izbegavajte hranu na koju možete biti osetljivi ili alergični 
Ako jedete hranu na koju ste alergični to dovodi do destabilizacije insulina i niskog nivoa šećera u krvi što opet, pojačava zapaljenje. Visok nivo insulina povećava nivo kortizola, hormona stresa, koji onda tera telo da zadržava mast a ne da je sagori za energiju. Povećana mast oko struka je indikator hroničnog zapaljenja. 

Alergije na hranu takođe mogu da podstaknu mastocite da opuštaju histamin, što dovodi do crvenila i oteklina takođe vezanih za upalu. 

Morate da napravite individualan plan ishrane kako biste izbegli hranu na koju ste alergični. Najuobičajeniji alergeni su pšenica, gluten, kukuruz, mlečni proizvodi, šećer i krompir. 

3. Jedite dugu 

Crvena rotkvica, ljubičasti kupus i tamno zeleno povrće bogati su vitaminom C i drugim antioksidantima koji sprečavaju upalu. Jedite brokoli, karfiol, prokelj i kelj; sumpor u ovoj porodici povrća pomaže čišćenju jetre. 

Jedno istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition je pokazalo da jedenje bobičastog voća svakoga dana značajno može da smanji upalu. 

4. Jedite posne proteine 

Pasulj, piletina, ćuretina i divljač su odlični izvori nemasnih proteina. Harvardska škola za javno zdravlje objavila je u martu studiju koja je povezala konzumiranje crvenog mesa (govedine, svinjetine i jagnjetine) sa većim rizikom od rane smrti. 

Crveno meso ima visoke količine arahidonske kiseline koja može da izazove upalu. 

5. Promenite ulje 
Izbegavajte rafinisane trans-masti, omega-6 ulja (od soje i kukuruza) i koristite maslinovo za kuvanje. Ono je moćno anti-upalsko ulje. 

Meso od goveda koja se hrane na pašnjacima, ulja od lana i konoplje, divlji losos (neuzgajan na farmama) ili manje ribe poput haringi, skuše i sardina su najbolji izbor za hranu koja sprečava upale. 

Izvor:B92


Нема коментара:

Постави коментар