Пређи на главни садржај

Koje vitamine obavezno treba da unosite pre sunčanja


Pored zaštitnih preparata za sunčanje, dermatolozi savetuju i dodatni unos vitamina i minerala koji će poboljšati otpornost organizma na štetne posledice izlaganja ultraljubičastim zracima.  





Važno je da ne zaboravite da hranite svoju kožu spolja i iznutra, i to vodom i vitaminima. To ćete najbolje postići vitaminima iz voća i povrća ili dodatnim preparatima. U nastavku donosimo popis vitamina koji hrane i neguju kožu.


                                        

Vitamin A održava vlažnost kože, pa se uz njega ne morate bojati isušivanja i prevremenih borica.

Vitamin B dubinski deluje u unutrašnjim slojevima kože i vezuje vlagu. U kozmetičkim preparatima se najčešće može naći kao B-pantenol.

Vitamin C je idealan za postizanje svežeg izgleda kože. Nakon izlaganja kože prejakim sunčevim zracima, ovaj vitamin će je obnoviti i sprečiti njeno prerano starenje, isušivanje i stvaranje bora. On obnavlja kolagen i elastin, koji stradaju od negativnih uticaja UVA zraka.

Vitamin D  deluje slično kao i vitamin A. On učestvuje u izgradnji ćelija, stvara se u koži pod uticajem sunčevog zračenja i nužan je za ugradnju kalcijuma u kožu, kao i nokte i kosti.

Vitamin E usporava starenje, ojačava lipidni sloj, a uz pomoć vitamina C on štiti od  slobodnih radikala koji se oslobađaju pod uticajem sunčevog zračenja.









Izvor : ŽenaBlic
  

Коментари

  1. Kratko i sažeto:I korisno onima koji žele da saznaju još nešto pre odlaska na letovanje:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno,uvek gledam da objavim korisne tekstove i u pravo vreme ;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.