недеља, 15. јул 2012.

Koje vitamine obavezno treba da unosite pre sunčanja


Pored zaštitnih preparata za sunčanje, dermatolozi savetuju i dodatni unos vitamina i minerala koji će poboljšati otpornost organizma na štetne posledice izlaganja ultraljubičastim zracima.  

Važno je da ne zaboravite da hranite svoju kožu spolja i iznutra, i to vodom i vitaminima. To ćete najbolje postići vitaminima iz voća i povrća ili dodatnim preparatima. U nastavku donosimo popis vitamina koji hrane i neguju kožu.


                                        

Vitamin A održava vlažnost kože, pa se uz njega ne morate bojati isušivanja i prevremenih borica.

Vitamin B dubinski deluje u unutrašnjim slojevima kože i vezuje vlagu. U kozmetičkim preparatima se najčešće može naći kao B-pantenol.

Vitamin C je idealan za postizanje svežeg izgleda kože. Nakon izlaganja kože prejakim sunčevim zracima, ovaj vitamin će je obnoviti i sprečiti njeno prerano starenje, isušivanje i stvaranje bora. On obnavlja kolagen i elastin, koji stradaju od negativnih uticaja UVA zraka.

Vitamin D  deluje slično kao i vitamin A. On učestvuje u izgradnji ćelija, stvara se u koži pod uticajem sunčevog zračenja i nužan je za ugradnju kalcijuma u kožu, kao i nokte i kosti.

Vitamin E usporava starenje, ojačava lipidni sloj, a uz pomoć vitamina C on štiti od  slobodnih radikala koji se oslobađaju pod uticajem sunčevog zračenja.

Izvor : ŽenaBlic
  

2 коментара:

  1. Kratko i sažeto:I korisno onima koji žele da saznaju još nešto pre odlaska na letovanje:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno,uvek gledam da objavim korisne tekstove i u pravo vreme ;)

    ОдговориИзбриши