уторак, 05. јун 2012.

Đavolja kandža lek protiv artritisa


Da li ste čuli za đavolju kandžu? To je biljka koja potiče iz Južne Afrike i za koju se veruje da pomaže u lečenju artritisa.


nordique / Flickr.comDrevni Afrikanci koristili su biljku kako bi smanjili bolove u telu, groznicu, pa čak i rešili probleme sa varenjem. Evropski kolonijalisti su je doneli na Stari kontinet, gde je postala popularan lek. 

Koristi se protiv svih vrsta bolova u zglobovima, što uključuje i osteoartritis, reumatoidni artritis i giht. Đavolja kandža odlična je i za ublažavanje bolova u mišićima ili tetivama. 

Kao i druge gorke biljke, ona „otvara“ apetit i olakšava bolove u želucu. 

U nekim istraživanjima u kojima su učestvovale osobe sa osteoartritisom i bolovima u zglobovima, dokazano je da lekovi na bazi đavolje kandže (diacerein) ublažavaju simptome, doduše, nešto sporije od klasičnih analgetika. 

Ipak, neki stručnjaci tvrde da su sve studije o toj biljci bile manjeg obima, što znači da ne mogu u potpunosti dokazati njenu lekovitost. U sličnim istraživanjima je, uslovno rečeno, dokazana njena efikasnost u ublažavanju bolova u leđima. 

Deluje da đavolja kandža ne pokazuje nikakve negativne nuspojave posle kratkoročne upotrebe. Ipak, dešava se da osobe koje koriste preveliku količinu biljke imaju problema s probavom, što se desilo sa oko tri odsto ispitanika. 

Zato se đavolja kandža ne preporučuje osobama sa čirom na želucu, naročito ako koriste lek varfarin. Opreznost se preporučuje i deci, trudnicama i dojiljama, kao i osobama sa oboljenjima jetre i želuca

Izvor: B92Нема коментара:

Постави коментар