уторак, 22. мај 2012.

Ugrađeno najmanje srce na svetuItalijanski doktori saopštili su da se posle gotovo dvomesečnih napora dobro oseća 16-mesečna beba, kojoj je u martu ugrađeno najmanje veštačko srce koje joj je pomoglo da preživi do transplantacije pravog srca.


Foto: M Glasgow / Flickr.comU martu je uspešno 16-mesečnoj bebi ugrađeno najmanje veštačko srce do sada, kako bi preživela do donacije pravog srca, saopštila je bolnica koja je izvela ovu operaciju. 

"U hitnom slučaju 16-mesečne bebe koja ima dilatiranu miokardiopatiju sa ozbiljnom infekcijom pomoćnog ventrikularnog aparata, koji joj je ranije ugrađen, korišćena je pumpa od titanijuma koja teži samo 11 grama i koja može da izdrži priliv krvi od 1,5 litara u minuti", kaže se u saopštenju bolnice "Bambino Gesu" u Rimu. 

Ovo minijaturno veštačko srce omogućilo je bebi da preživi 13 dana do prave srčane transplantacije, prenosi francuska agencija AFP. 

"Danas, više od mesec dana nakon transplantacije pravog srca, beba se dobro oseća", navodi se u istom saopštenju.Izvor vesti:Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар