понедељак, 14. мај 2012.

Ruzmarin za koncentraciju


Ako želite da poboljšate koncentraciju, udahnite miris ruzmarina, savetuju naučnici sa Instituta za zdravlje u Kaliforniji.


Ako želite da poboljšate koncentraciju, udahnite miris ruzmarina, savetuju naučnici sa Instituta za zdravlje u Kaliforniji. Oni koji žele da poprave svoje školske, akademske ili profesionalne rezultate, mogu jednostavno da upale aroma lampicu sa eteričnim uljem ruzmarina ili da na radnom stolu drže grančicu ove lekovite začinske biljke.
Ukoliko imate problema sa koncentracijom, a morate da budete u top-formi i posvetite se umnom radu, svratite u kuhinju i zavirite u posude sa začinima. Naime, udisanje mirisa ruzmarina može da poboljša brzinu i tačnost pri obavljanju određenih mentalnih zadataka.
Više od 50 ispitanika rešavalo je komplikovane matematičke testove, a istraživače je zanimalo kojom brzinom će da procesuiraju nove informacije pre i posle izlaganja mirisu ruzmarina. Što je nivo cineola, glavnog hemijskog sastojka ruzmarina, bio veći, ispitanici su imali bolje rezultate. Osim toga su bili i brži, a na zadatke su odgovarali sa većom tačnošću. S druge strane, ruzmarinov miris nije uticao na njihovu budnost.
Ovo interesantno otkriće svakako ide u prilog aromaterapiji, a može da pomogne osobama koje imaju problema sa koncentracijom, bez obzira na to koliko godina imaju. Izvor vesti:novosti

Нема коментара:

Постави коментар