Пређи на главни садржај

Rešite se svim tegoba u ustima



Blagovremeno sanirajte karijes, kamenac, upalu desn, afte, izvadite neiznikle umnjake, započnite terapiju paradontopatije, pobedite naviku škrgutanja zubima i izbegnite ozbiljne komplikacije.
Zdravi zubi osnovni su preduslov za lep izgled i dobro zdravlje. Zato – ne ignorišite promene i na vreme započnite adekvatnu terapiju.



1 KARIJES

KAKO GA PREPOZNATI: Početni karijes se javlja na samoj površini zuba, i to najčešće na griznom delu, u vidu bele ili sive tačkice. Uznapredovali zubni kvar izgleda rupičasta lezija (udubljenje). Tu često upadaju ostaci hrane, što izaziva bol.
ŠTA DA URADITE: Primetite li bilo kakvu promenu koja podseća na karijes, odmah zakažite kod stomatološki pregled, što je manji kvar to će lečenje biti lakše i jeftinije.  Osim toga, ako na vreme popravite zub, nećete rizikovati da vam ovaj problem izazove ozboljne bolesti – psorijazu, alopeciju, upalu bubrega…

2 KAMENAC

KAKO GA PREPOZNATI: Kamenac je tvrda naslaga beložute ili braonkaste boje, nakupljena  pri dnu zuba,  između zuba i oko rubova krunica. Ova neestetska promena često je uzrok lošeg zadaha.
ŠTA DA URADITE: Ne pokušavajte sami da uklonite kamenac, jer možete povrediti desni i trajno oštetiti zube. Posetite stomatologa i podvrgnite se  ultrazvučnom skidanju kamenca. Taj tretman je potpuno bezbolan, ne izaziva krvarenje desni ( za razliku od onog mehaničnog) i, što je najbitnije, odstranjuje inajsitnije čestice kamenca.Nakon toga pojačajte oralnu higijenu, počnite da koristite interdentalni konac i vodicu za ispiranje usta( po preporuci lekara) kako biste sprečili, ili pak usporili ponovno formiranje naslaga.

3 GENGIVITIS

KAKO GA PREPOZNATI: Gingivitis ili upala zubnog mesa je veoma neprijatni problem. Manifestuje se crvenilom, oticanjemi krvarenjem desni, bolom u desnima, lošim zadahom i – ponekad sitnim gnojnim ranama.
ŠTA DA URADITE: Ako simptomi nisu jaki,uzmite u apoteci gel protiv zapaljenje desni i antiseptični rastvor za usta. Koristite se tim proizvodima onako kako piše u uputstvu, posle svakog pranja zuba ( najmanje tri puta dnevno) i upala ce brzo proći. A ukoliko imate rane na desnima, i ne možete zaustaviti krvarenje, javite se stomatologu. On će vam prospisati odgovarajući lokalni i sistemski antibiotic.

 4 AFTE

KAKO DA IH PREPOZNATE: Afte su svetli plihovi ovalnog oblika, sa crvenim rubom. Pojavljuje se na sluzokoži usne duplje ( na unutrašnjoj strain obraza, usana i jezika).Izazivaju bol, peckanje i neprijatan osećaj zatezanja.
ŠTA DA URADITE: Isprobajte rastvorljive flastere za afte. Oni sadrže gel koji istovremeno dezinfikuje i zaceljuje rane  u ustima te ublažava bol, pa u većini slučajeva rešava problem u roku od dva – tri dana. Ukoliko vamto ne pomogne, obratite se stomatologu za pomoć.

5 NEIZNIKLI UMNJACI

KAKO DA IH PREPOZNATE: Da li vam neiznikli umnjaci predstavljaju opasnost po ostale zube i opšte zdravlje – teško možete zaključiti sami. Oni uglavnom uzrokuju promene koje nisu vidljive golim okom – ciste uvilicama i menkim tkivima , resorpciju korenova susednih zuba, slabljenje ligamenata viličnih zglobova.. Retko šalju jasne signale – izazivaju otok i bol vilice, te uzrokuju promenene zubnog niza.
ŠTA DA URADITE: Uradite OTP snimak ( snimak obeju vilica) i odnesite ga na uvid zubaru. On će, na osnovu položaja i značaja umnjaka u zubnom nizu, proceniti treba li da se izvadi.

6 PARADONTOPATIJA

KAKO DA JE PREPOZNATE: Prvi pokazatelj ove bolesti jesu blago otekle, meke desni koje povremeno krvare i osećaj trnjenja, pečenja i stranog tela među zuba. U kasnijoj fazi javljaju se – ogoljavanje, rasklaćivanje i prevremeni gubitak zuba.
ŠTA DA URADITE: Idite specijalisti paradontologije i oralne medicine. Ukoliko bude potrebe, on će vam uraditi kiretažu paradontalnih džepova. Reći će vam čime i na koj način da održavate higijenu usta i koje nutrijente da uzimate kako biste sprečili širenje i napreovanje bolesti.

7 BRUKCIZAM

KAKO DA GA PREPOZNATE: Brukcizam – nesvesno škrgutanje zubima – javlja se u snu i u stresnim situacijama. Za posledicu neretko ima oštećenje zubne gleđi, povećanu osetljivost na toplo, hladno,kiselo, bol u vilici i glavobolja.
ŠTA DA URADITE: Obavezno se obratite stomatologu. On će vamsanirati štetu na zubima i izraditi splint (silikonski štitnikza zube), koji će vas zaštiti od daljih oštećenja. Osim toga, uzimajte kapi od valerijane, matičnjaka i drugih biljki koje ublažavaju stres. Zahvaljujući tome,postaćete opušteniji i samim tim prorediti lošu naviku.


Коментари

  1. Moglo bi se reći da redovno čitam tekstove na Vašem blogu i dopadaju mi se. Rekla bih da smo sličnih profesija čak i interesovanja:)
    Htela bih nešto da Vam dodam u vezi afti, a to je da se ne zna uzrok istih tj. da se smatra da su posledica pada imuniteta. Ukoliko imamo afte trebalo bi da izbegavamo da jedemo koštuničavo voće, kiselu hranu i prevrele sireve.

    ОдговориИзбриши
  2. Jako ali jako mi je drago što donekle čitate moje tekstove i što Vam se dopadaju,to me posebno raduje i u potpunosti se slažem što ste napisali za afte. I ono što bih ja mogla da zaključim , iz nekog mog ugla, je i to da većina bolesti dolazi zbog pada imuniteta ili je pak on samo pokretač nekih od bolesti.
    I svaka sugestija i kritika mi je veoma važna.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.