Пређи на главни садржај

Zašto imunitet slabi?




Zašto se neki razbole, vrlo često, dok drugi ignorišu bolest! Zašto je to tako?! Šta se tačno dešava? U pitanju je različitost imuniteta. Kod nekih je imunitet stabilan i čvrst, a kod drugih je sasvim suprotno.
Šta je tačno imunitet? Imunitet je složen sistem koji štiti naš organizam od štetnih bakterija, virusa, i mnoštvo raznih bolesti.


                                                     




Vrste imuniteta


Kako postoje puno vrsta bakterija i virusa tako postoje puno vrsta bolesti, pa je tako i podvrsta imuniteta previše. Aktivna i pasivna, sterilna i ne sterilna, prirodna i veštačka.
Ako se sve pojednostavi onda razlikujemo dva koncepta: specifičan i ne specifičan imunitet.
Ne specifičan imunitet je takozvani urođeni ili nasledni gen koji smo nasledili od naših roditelja,predaka.
Specifičan  se akumulira od rođenja, tokom života, nakon odležane bolesti ili uvođenja u telo nekog seruma ili pak vakcina.

Ako je dobar imunitet, ono na vreme reaguje ako bude napadnut, telo se bori kako unutar  tako i van tela. To onda znači da je osoba potpuno zdrava. Dešava se da imunitet tokom  vremena i tokom našeg starenja slabi i dešava se da ne može da izađe na kraj sa njenim zadacima  kontrole i uništavanja štetnih virusa, patoloških izmenjenih ćelija. Zato u telu počinju da se akumuliraju promene koje dovode do starenja i hroničnih bolesti.


Zašto imunitet slabi


Imuni sistem je složen mehanizam koji reaguje na sve promene u spoljnom svetu i unutar tela. Jedan od najvećih  neprijatelja imunog sistema je stres i treba ga se kloniti. Nažalost u potpunosti izbeći stres je nemoguće. Ali je jako neophodno učiniti nešto što bi smanjilo uticaj na organizam. Postoje dosta biljnih preparata, među kojima su poznate valerijana i matičnjak, najčešće u obliku čaja i kapi koje sa sigurnošću mogu da učine da se osećate mirnijim i staloženijim u nošenju sa Vašim brigama i osećanjima.


Takođe nepovoljno na naš imuni sistem utiče negativno ekološko okruženje što na poslu što u prirodi, virusne infekcije sa nepoznatim mikrobima, loša ishrana, neaktivnost, pušenje i nedostatak vitamina i minerala u našem organizmu.
Takođe imunitet može biti oslabljen i usled dugog uzimanja antibiotika. Antibiotici ne samo da uništavaju zle viruse takođe uništavaju i dobre viruse u našem telu usled dugotrajnog korišćenja.  To dovodi do prekida sinteze proteina u  ćelijama jetre , gde u nekim slučajevima usled prekomernog korišćenja dovodi i do razvijanja ćelija raka.

Simptomi sniženog imuniteta


Brzo se umarate, spavanje Vam ne daje dovoljno energije, slabi ste,pospani, patite od nesanice. Česta pojava herpesa na usnama je pokazatelj da vam je imunitet opao. Sve više i više se osećate bolesnim, slabim.
Ako su ovo pokazatelji koji Vas prate, onda je vreme da se ozbiljno pozabavite sa svojim imunitetom. Ako  Vam ne pomažu poznate metode lečenja onda je situacija jako ozbiljna i vreme da se obratite lekaru – imonologu.






Prevedeno sa gradusnik.ru

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.