уторак, 17. април 2012.

Slepe žene otkrivaju rak dojkeMari-Luiz Fol oslepela je sa 52 godine zbog posledica glaukoma. Od 2008. ona sarađuje sa ordinacijom Franka Hofmana. Njen zadatak je da pregleda pacijentkinje, opipavajući im grudi.
Doktor Hofman pokrenuo je projekat pod nazviom „Ruke koje otkrivaju“ (Discovering Hands). Obuka je trajala devet meseci i obuhvatala učenje o anatomiji ženske dojke, terapiji i dijagnostici.

U Direnu smo prvo učili teoriju, anatomiju ženske dojke, terapiju, dijagnostiku i komunikaciju sa pacijentkinjama. Opipavanje grudi učili smo na specijalnim tepisima na kojima smo vježbali. Opipavanje smo međutim vježbali i na nama“, objašnjava Mari Luiz-Fol.

Slepe žene koje opipavaju dojke pacijentkinja to rade isto tako dobro kao i ginekolozi
Slepe žene koje opipavaju dojke pacijentkinja to rade isto tako dobro kao i ginekolozi
Uz pomoć specijalnih traka dojka se prilikom pregleda deli na četiri zone. Tako slepa žena koja opipava grudi tačno može da lokalizuje promene na dojci i da to prenese lekaru. Za razliku od ginekologa koji obično za pregled pacijentkinje ima samo nekoliko minuta, slepe žene koje vrše preglede za to izdvajaju između 30 i 60 minuta.

Mari-Luiz Fol to vreme koristi i da ženama ublaži strah od pregleda: „Pre nego što počnem sa pregledom, ženama postavljam neka pitanja. Tako saznam da li je u njihovim porodicama bilo slučajeva raka dojke. Njihov strah je razumljiv, ali ja pokušavam da u prostoriji stvorim ugodnu i umirujuću atmosferu, kako se žene ne bi plašile.“
Pozitivni rezultati

Takav metod pregleda mnogi lekari ocenjuju kao pozitivan. U međuvremenu je o njihovom radu obavljeno i ispitivanje. „Činjenica je da je u okviru ispitivanja jasno moglo da se dokaže da su slepe žene koje opipavaju dojke pacijentkinja to radile isto tako dobro kao i ginekolozi. Te žene su u vreme ispitivanja tek počele da rade. Istovremeno, u mnogim slučajevima one su došle do nalaza koji bi lekarima promakli“, kaže doktor Hofman.
Bilo je slučajeva da su slepe žene otkrivale milimetarske promene na dojci pacijentkinje. Ovakva metoda medicinske pretrage posebno je važna za mlade žene. One u Nemačkoj ne mogu besplatno da urade mamografiju. To je, jednom u dve godine, moguće tek od 50-te godine života. Činjenica je, međutim, da sve više mlađih žena oboleva od raka dojke, tako da je njega možda moguće i ranije otkriti ukoliko se primeni metoda pregleda koju vrše slepe žene.

Ta metoda, prema rečima lekara Franka Hofmana, veoma dobro se može primeniti u zemljama u razvoju. „Ubeđen sam da bi upravo u zemljama u razvoju ta metoda bila idealna za sprovođenje preventivnog pregleda jer te zemlje ni izdaleka nisu opremljene medicinskim uređajima kao zemlje u Evropi“, kaže Hofman.

On trenutno manje radi u svojoj ordinaciji i veću pažnju posvećuje razvoju organizacije „Ruke koje otkrivaju“. Za slepe žene mogle bi da se otvore i nove perpektive, a mogla bi da se razvije i cela jedna nova poslovna grana.Autorke: Kristina Bajert / Belma Fazlagić-Šestić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković
Izvor vesti: dw.de

Нема коментара:

Постави коментар