Пређи на главни садржај

Uvećane slike uzročnika raznih bolesti


Sasvim slučajno dok sam čitala na sajtu livescience.com vesti i sl o zdravlju, naišla sam na jedan jako neobičan tekst o onim, znate, malim sićušnim, nevidljivim stvorenjima koje ulaze u naš organizam i prave nam probleme. Naravno reč je o virusima,bakterijama, štetnim mikroorganizmima  koji nam prave nekada ozbiljne zdravstvene probleme.


Zaista izgledaju opasno i,eto, ko bi rekao da te stvari ulaze u naše telo i prave haos! 



Giardia


Giardia


Ova slika  nastala je skeniranjem uz pomoć elektronskog mikroskopa, koja pokazuje slobodno kretanje protozoa giadie, koja izaziva infekciju tankog creva,dijareju i ostale simptome infekcije tankog creva. A to je, inače, rezultat kontaminirane vode za piće.


Ebola


Ebola


Ova slika pokazuje strukturu virusa Ebiole kao cesticu. Ona izaziva visoku temperaturu, unutrašnje krvarenje i često je smrtonosna.


The Flu


The Flu


Ovo je cestica virusa gripa.


H5N1 Virus


H5N1 Flu Virus Infection

Virus ptičjeg gripa. Na slici je prikazana zaražena ćelija bubrega psa i označena je zelenom bojom.


HIV


HIV


Virus HIVa,čestica purpurne boje na slici, koja izaziva AIDS bolest.


A Flea


A Flea


Buva,poput ove,koja može da zarazi mnoge putem ujeda, ovako izgleda kada se malo uveća.  Ona može da prenese i kugu, uzrokovanu bakterijom Yersinia pestis,koju čak optužuju da u Evropi izaziva crnu smrt.


Lyme Disease Bacteria




 Lyme Disease Bacteria


Ovo je skup bakterija koja izazivaju lajmsku bolest. Prenosi se preko krpelja i može biti jako opasna.


Mosquito


Mosquito


Mikroskopski prikaz komarca koji prenosi mnoge zarazne bolesti poput malarije, žute groznice. Inače ovo je prikaz mrtvog komarca kojem fale neki delovi tela,trenutno uslikanog i nadjenog u predelima grada Decatur,USA.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.