среда, 25. април 2012.

Uvećane slike uzročnika raznih bolesti


Sasvim slučajno dok sam čitala na sajtu livescience.com vesti i sl o zdravlju, naišla sam na jedan jako neobičan tekst o onim, znate, malim sićušnim, nevidljivim stvorenjima koje ulaze u naš organizam i prave nam probleme. Naravno reč je o virusima,bakterijama, štetnim mikroorganizmima  koji nam prave nekada ozbiljne zdravstvene probleme.


Zaista izgledaju opasno i,eto, ko bi rekao da te stvari ulaze u naše telo i prave haos! Giardia


Giardia


Ova slika  nastala je skeniranjem uz pomoć elektronskog mikroskopa, koja pokazuje slobodno kretanje protozoa giadie, koja izaziva infekciju tankog creva,dijareju i ostale simptome infekcije tankog creva. A to je, inače, rezultat kontaminirane vode za piće.


Ebola


Ebola


Ova slika pokazuje strukturu virusa Ebiole kao cesticu. Ona izaziva visoku temperaturu, unutrašnje krvarenje i često je smrtonosna.


The Flu


The Flu


Ovo je cestica virusa gripa.


H5N1 Virus


H5N1 Flu Virus Infection

Virus ptičjeg gripa. Na slici je prikazana zaražena ćelija bubrega psa i označena je zelenom bojom.


HIV


HIV


Virus HIVa,čestica purpurne boje na slici, koja izaziva AIDS bolest.


A Flea


A Flea


Buva,poput ove,koja može da zarazi mnoge putem ujeda, ovako izgleda kada se malo uveća.  Ona može da prenese i kugu, uzrokovanu bakterijom Yersinia pestis,koju čak optužuju da u Evropi izaziva crnu smrt.


Lyme Disease Bacteria
 Lyme Disease Bacteria


Ovo je skup bakterija koja izazivaju lajmsku bolest. Prenosi se preko krpelja i može biti jako opasna.


Mosquito


Mosquito


Mikroskopski prikaz komarca koji prenosi mnoge zarazne bolesti poput malarije, žute groznice. Inače ovo je prikaz mrtvog komarca kojem fale neki delovi tela,trenutno uslikanog i nadjenog u predelima grada Decatur,USA.


Нема коментара:

Постави коментар