среда, 04. април 2012.

Melanom - sumnjiva svaka tamna mrlja


Kako smanjiti rizik od melanoma? Svi ljudi koji imaju preko 50 mladeža spadaju u rizičnu grupu i moraju jednom godišnje da se pregledaju kod dermatologa. Pregled je bezbolan.


 Pregled kod dermatologa je bezbolan


Zbog sve većeg porasta broja melanoma i drugih vrsta malignita kože, dermatolozi i hirurzi plastičari, a u nekim zemljama i njihova udruženja, redovno podsećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože od sunca. Ako se promene uoče na vreme, može da se spreči širenje melanoma, od kojeg godišnje u svetu umre oko 37.000 ljudi!
Najviše sumnjivih promena primeti se za vreme letnjih meseci, jer se na otkrivenoj koži lakše vidi svaka nova mrlja ili promena na postojećem mladežu. Međutim, često se dešava da naizgled bezazlena mrlja na koži raste i menja se godinama, ne svrbi i ne boli, i tek kada prokrvari, pacijent se javi lekaru. Tada je verovatnoća da se tumor već "rasejao" znatno veća.

Prema rečima dr Lidije Kandolf Sekulović, dermatologa iz Klinike za kožne i posle bolesti Vojnomedicinske akademije, čak 70 odsto melanoma nastaje kao nova promena:
- Sumnjiva je svaka tamna mrlja koja se menja tokom vremena, ima nepravilne ivice, više boja ili počinje da se izdiže iznad nivoa okolne kože, čak i kada ne pecka, ne svrbi i ne boli.
Dr Kandolf Sekulović kaže da se još ne znaju svi faktori koji "pretvaraju" mladež u melanom. Rizične grupe su svakako pacijenti sa svetlom kožom, svetlim očima i tenom, riđe kose i oni koji su u familiji imali nekog sa melanomom.
- Svi koji imaju preko 50 mladeža spadaju u rizičnu grupu i moraju jednom godišnje da se pregledaju kod dermatologa. Sumnjive mladeže dermatolog posmatra posebnom lupom ili dermoskopom. Pregled je potpuno bezbolan i kratko traje, a daje vrlo pouzdane pokazatelje. Uključuje i digitalnu tehniku fotografije, koja omogućuje kompjutersku obradu slike. Dobijena slika čuva se u računaru kako bi na sledećem pregledu mogla da se uporedi sa novom slikom i tako utvrdi da li je bilo promena.
Oni koji su imali opekotine u detinjstvu imaju veći rizik za nastanak raka kože i melanom u odraslom dobu, objašnjava naša sagovornica. Međutim, bezopasni mladež i opasni melanom nisu uopšte srodni. Boja im je često jedina zajednička karakteristika. Ćelije melanoma, imaju izmenjen DNK i razmnožavaju se neprirodno u svakom delu kože.
Dr Milica Rajović, hirurg plastičar iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine na VMA, kaže da to ne znači da će svaki mladež da se pretvori u zloćudni tumor:
- Većina mladeža je sasvim bezopasna. Ukoliko na telu postoji mladež koji se stalno povređuje vešom, kaišem, treba ga operativno ukloniti - savetuje dr Rajović.
Velika je zabluda, kaže ona, što mnogi misle da mladeže ne treba dirati. Jer, ako se melanom ukloni dok je još samo mala mrlja na koži, može da se spreči njegovo širenje dublje u kožu, a time i rasejavanje u krv ili limfne čvorove. Tek nakon patohistološkog nalaza može sa sigurnošću da se kaže da li je promena bila zloćudna ili nije.
IVICE, BOJA, VELIČINA
Pre odlaska kod lekara mladeži mogu da se ispitaju i jednostavnim samopregledom:
SIMETRIČNOST MLADEŽA Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Najlakše se utvrđuje da li je mladež simetričan kad se razvuče koža. Ako po sredini može da se povuče zamišljena linija koja deli mladež da dva dela koja nisu jednaka potrebno je mišljenje specijaliste.
IVICE MLADEŽA Ako su ravne, uredne i čistih obrisa, sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara specijaliste.
BOJA MLADEŽA Mladeži ima jednu ili dve boje, dok melanomi imaju više od tri boje, nejednako su obojeni, "šareni" i nepravilni. Boja i mladeža i melanoma varira od svetlobraon do tamnobraon i crrne, uz nijanse i plave i sive boje.
VELIČINA MLADEŽA Ako je prečnik mladeža veći od šest milimetara, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama.
PROMENE MLADEŽA Promene mladeža u smislu rasta i menjanja, pojava polja hiperpigmentacije i depigmentacije, zapaljenja, vlaženja, krvarenja nisu dobar prognostički znak i jedan su od velikih razloga za odlazak na specijalistički pregled.Izvor vesti: novostiНема коментара:

Постави коментар