Пређи на главни садржај

Hrana za nizak pritisak


Jako mi je drago što sam naišla na ovaj tekst u novinama, predpostavljam da će nešto značiti bar nekome. .jer uvek sam za to da se prirodnim putem reguliše pritisak. Evo male pomoći...


Suvo grožđe piti od jabuka i uštipcima daje sjajan ukus, ali takođe pomaže u regulisanju krvnog pritiska, tvrdi se u novoj studiji.

                                                     Hrana za nizak pritisak


Suvo grožđe


Naučnici iz Centra za istraživanje metabolizma i arteroskleroze u Luisvilu otkrili su da grickanje suvog grožđa tri puta dnevno blago može da smanji krvni pritisak u odnosu na druge vrste grickalica. Osobe koje su u studiji redovno jele suvo grožđe smanjile su sistolni (gornji broj u očitanju krvnog pritiska, koji govori kako srce kuca) i dijastolni krvni pritisak (donji broj u očitanju, koji beleži relaksaciju srca između dva otkucaja).


Kivi

Ako konzumirate tri kivija dnevno, smanjićete krvni pritisak. Naučnici su otkrili da su osobe koje su jele kivi imale niži sistolni krvni pritisak od onih koji su u istom istraživanju jeli jabuke. Poznato je da je kivi bogat luteinom, što znači da ima antioksidativna svojstva.

Lubenica

Lubenica nije samo osvežavajuće voće nego sadrži i važne hranljive materije, uključujući vlakna, likopene, vitamin A i kalijum. Jedna vrsta aminokiseline koju sadrži lubenica ima efekat snižavanja pritiska.


Tofu

Puno tofua i drugih sojinih proizvoda povezano je sa smanjenjem krvnog pritiska, piše u studiji koja tvrdi kako osobe koje su konzumirale više izoflavona (koji se može naći u soji, kikirikiju i zelenom čaju)
imaju niži sistolni krvni pritisak od onih koji su konzumirali namirnice s manje izoflavona.

Čokolada

Čokolada je povezana s višim indeksom telesne mase, a to uvek
 može biti korisno za osobe s povišenim krvnim pritiskom. Flavanoli, koji se nalaze u čokoladi, pomažu širenju krvnih sudova, što pak može da snizi krvni pritisak. Postoje, međutim, protivrečni rezultati: ustanovljeno je da čokolada može značajno da smanji krvni pritisak osobama s visokim, ali ne i onima s normalnim krvnim pritiskom. 

Čili

Ako volite ljutu hranu, činite uslugu svom krvnom pritisku. Kapsaicin, sastojak čili paprike, smanjuje krvni pritisak, tvrde stručnjaci. 





izvor vesti:kurir

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.