субота, 03. март 2012.

Nedostatak cinka u organizmu Nedostatak cinka u organizmu


Cink je moćan antioksidans koji sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala. On takođe učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma aktivirajući naročito limfocite T. U mozgu, njegova aktivnost deluje na polju pamćenja i mišljenja. 
Nedostatak cinka u organizmu tako utiče na pojavu problema sa učenjem i ponašanjem, kao i problema emotivne prirode. 
Cink podstiče dejstvo mnogobrojnih hormona, kao što su, na primer, hormoni rasta. On igra važnu ulogu u proizvodnji testosterona i čak povoljno utiče na pokretljivost spermatozoida. 
Cink je važan za lepu kožu. Njegov nedostatak dovodi do sušenja kože, lomljenje niktiju, pojave peruti i opadanja kose. On povoljno utiče na zarastanje rana, naročito opekotina.
Vodite računa o nedostatku

Cink nedostaje organizmu najviše zbog usvojenih navika u ishrani, i to najčešće ženama, tinejdžerima, deci i starim osobama. Nekad su potrebe prirodno povišene, kao kod trudnica ili dojilja ili kod dece u periodu rasta.
Pored toga, neki lekovi utiču na gubitak cinka, kao što su antibiotici i antiinflamatori posle duže upotrebe, ili diuretici. Ne zaboravite da alkohol, kao i duža terapija gvožđem ili bakrom, znatno ometa apsorpciju cinka. Do nedostatka cinka može doći ukoliko osoba ima problema sa crevima, dugotrajnu dijareju ili pak gubi cink putem mokraće, kao u slučaju dijabetesa, bubrežnih oboljenja ili velikih opekotina.

Gde se nalazi?

Unos cinka mora biti svakodnevan, jer ga organizam nema u rezervi. To će se najbolje postići raznovrsnom ishranom. Najbolji izvori cinka su namirnice životinjskog porekla:
- ostrige (80 mg cinka na 100 g), 
- teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g), 
- konjsko meso (6 mg/100 g), 
- žumance (4 mg/100 g), 
- riba i ljuskari (1,5-3 mg/100 g)
Integralne žitarice, mahunarke, orasi, zrna lana i susama, takođe sadrže veliku količinu cinka. Ali pazite, apsorpcija cinka iz namirnica biljnog porekla je lošija nego iz namirnica životinjskog porekla! To znači da vegetarijanci moraju da ga unose u većoj količini kako bi zadovoljili potrebe organizma.

Kolike su potrebe za cinkom ako...

... jedete malo mesa
... jedete mnogo mesa


količine cinka mg/dan
deca od 1-12 godina
8-14
5-9
tinejdžeri
11-14
9-11
odrasli i starije osobe
12-14
7-9
trudnice
16
11
dojilje
23
15

Znaci upozorenja

  • Bele fleke ili pruge na noktima
  • Suva koža, perut, opadanje kose
  • Česte infekcije

Zapamtite!

  • Dugotrajna terapija gvožđem ili bakrom dovodi do nedostatka cinka.
  • Cink iz namirnica životinjskog porekla se bolje apsorbuje.
Нема коментара:

Постави коментар