понедељак, 26. март 2012.

Naučnici u blatu otkrili bacile koji sprečavaju astmu kod dece


Naučnici su napokon otkrili razlog zašto deca koja se valjaju u blatu ređe obolevaju od astme i ostalih alergija. Odgovor leži u posebnom proteinu čiji nivo opada zbog bacila iz blata.

  Izloženost bacilima u detinjstvu jača imunitet dece i sprečava pojavu alergija i bolesti u budućnosti. Ipak, do sada nije bilo poznato zbog čega dolazi do ovakvog efekta, i koji su to bacilli koji jačaju imunitet dece.
Nedavna studija na miševima pokazala je da mikrobi koji dolaze iz blata, štite od pojave astme, stomačnih virusa i upale mokraćnih kanala.
Studija je dalje pokazala da deca u razvijenijim krajevima sveta češće oboljevaju od ovih bolesti, jer antibiotici koje često upotrebljavaju ne dozvoljavaju organizmu da sam stvori mehanizam odbrane.

Naučnici su u istraživanju koristili dve vrste miševa. Miševe bez bacila, koji su odgajani u sterlinoj sredini i one koji su odgajani u klasičnoj laboratoriji sa bacilima i ostalim poteškoćama.
U potrazi za razlogom zašto bacilli utiču na imunitet na takav način, naučnici su svoje istraživanje koncentrisali na CXCL16 protein koji je direktno povezan za upalama i astmom.
Kod “sterilnih” miševa ovaj protein bio je prisutan na većem nivou dok je kod normalnih bio znatno niži.
Ovi rezultati ukazali su na putanju, koja govori da izloženost bacilima spušta nivo proteina CXCL16 i tako štiti organizam od bolesti astme i raznih upala.

Izvor vesti: BlicНема коментара:

Постави коментар