Пређи на главни садржај

Zašto treba da jedete ovsene pahuljice?

Naišla sam na jedan divan tekst o ovsenim pahuljicama, koji sam slučajno našla na jednom sajtu  prirodnilek.com  i želela bih da podelim to sa Vama .



Ovas i proizvodi od ovsa su promovisani u „super hranu“ na osnovu istraživanja koja kažu, da beta-glukani snižavaju holesterol i sprečavaju razvoj srčanih oboljenja. Beta-glukani su vlakna rastvorna u vodi, kojih u ovsu ima oko 3-5 %. Preporučeni unos beta-glukana je oko 3 grama dnevno, što znači da treba da unesete oko 90 grama ovsa svaki dan u cilju regulacije holesterola.


Popularnost ovsa, ovsenih pahuljica, keksa od ovsa (kod nas Wellness i O'cake su medju najpoznatijima), ovsenog brašna i drugih proizvoda od ovsa stalno raste. Posebno posle januara 1997. kada je američka Agencija za hranu i lekove, odobrila da ovakvi proizvodi mogu nositi natpis da proizvodi od ovsa mogu smanjiti rizik za srčana oboljenja, uz ishranu sa smanjenim unosom masti.





Dakle, evo nekoliko razloga zbog kojih treba ovsene pahuljice, ovsene kekse... da uvrstite u svoju ishranu:


Za zdravo srce i krvne sudove

Ovsene pahuljice su značajan izvor dijetnih vlakana, i rastvornih,  i nerastvornih u vodi. Jedna od komponenti koje sadrži ovas jesu beta-glukani, koji snižavaju holesterol. Tačan način delovanja beta-glukana se ne zna, ali se pretpostavlja da ova rastvorljiva vlakna kada dospeju u donje delove creva, stvaraju gel koji vezuje u sebe neke žučne kiseline, koje su potrebne za usvajanje masti u crevima. Na taj način, manje holesterola se usvoji u krvotok na nivou creva. Tako se loš holesterol LDL, smanjuje bez uticaja na dobar HDL holesterol.
Sem toga ovas je i jedan od najbojlih izvora tokotrienola, jedne od podvrsta vitamina E. Ustanovljeno je da tokotrienoli smanjuju stvaranje holesterola u jetri i tako dodatno utiču na smanjenje holesterola.
Dakle, jedite ovsene pahuljice ili druge proizvoda od ovsa svaki dan i imaćete zdravo srce i krvne sudove.


Za regulaciju šećera u krvi

Ako jedete proizvode od ovsa neće naglo doći do povećanja nivoa šećera u krvi, kao kad jedete proizvode od belog pšeničnog brašna koji su dominantni u našoj ishrani. Kada se šećer sporije oslobađa u krv, nije potrebno da organizam naglo oslobodi insulin iz pankreasa. Da podsetimo, insulin je neophodan da uvede šećer u ćelije. Kontrola šećera u krvi je vrlo bitna da bi se smanjile komplikacije dijabetesa. Obroci od ovsa utiču na sporije povećanje nivoa šećera u krvi i usporavaju njegov pad na vrednosti pre obroka.


Za sprečavanje malignih promena

Ovas, kao i druge žitarice i povrće sadrži mnoge komponente, koje smanjuju rizik za nastanak kancera. Lignani iz ovsa, koji maju fioestrogeno dejstvo su dovedeni u vezu sa smanjenjem rizika za rak dojke. Iako je većina istraživanja bila usmerena na rak dojke, slični efekti se postižu i kod drugih hormon-zavisnih tumora (endometrijum, jajnici, prostata). Studije su pokazale da žene koje unose više dijetnih vlakana, imaju manje cirkulišućeg estrogena, koji je faktor rizika za rak dojke. Pretpostavlja se i da vlakna iz ovsa smanjuju koncentraciju karcinogena u crevima.


Za krvni pritisak

Dnevna doza ovsenih pahuljica snižava i krvni pritisak, i smanjuje potrebu za anti-hipertenzivnim lekovima. Smatra se da svaki treći odrasli stanovnik ima povećan pritisak. Simptoma obično nema, dok ne dođe do komplikacija na srcu ili krvnim sudovima.


Za regulaciju probave

Zbog visokog sadržaja vlakana, ovas je dobar i za regulaciju peristaltike i pražnjenja creva. Nerastvorna vlakna sadržana u ovsu, služe kao sunđer koji usvaja vodu, bubri i postaje nekoliko puta teži u odnosu na težinu samih vlakana. Tako dolazi do povećanja crevnog sadržaja i stimulacije pasaže creva i pražnjenja, tj. Do sprečavanja zatvora.


Za kontrolu težine

Kako se vlakna rastvorljiva u vodi vare dovode do formiranja gela, koji povećava viskoznost crevnog sadržaja. Tako se usporava pražnjenje želuca, pa ćete se duže osećati siti, te ćete manje jesti i lakše kontrolisati težinu. Istraživanja kažu da deca koja su koristila ovas u ishrani su imala 50% manje šanse da kasnije tokom života budu gojazna, u odnosu na decu koja nisu jela ovas.


Za opšte zdravlje i dugovečnost

Ovas ima veću koncentraciju dobro balansiranih proteina nego druge žitarice. Sadrži i fitohemikalije (biljne hemikalije) koje imaju zaštitno dejstvo, te sprečavaju nastanak hroničnih oboljenja kao što je rak. Imaju dobro izbalansirane esencijalne masne kiseline, koje obezbeđuju dugovečnost. Njihov amino kiselinski sastav je najbolji u odnosu na druge žitarice. Ovas sadrži i vitamin B1, B5, folnu kiselinu, biotin, vitamin E, kao i cink, magnezijum, bakar, gvožđe, mangan. Beta-glukani su dokazani kao imunostimulatori, koji ubrzavaju oporavak od infekcija.
Zbog svih ovih razloga, ubacite ovsene pahuljice u svoj meni još danas!





Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.