Lovorovo drvo( Laurus nobilis) je azijskog porekla, ali se danas uzgaja i u mediteranskim krajevima, pa lako dolazi do šerpi širom Balkana.
Nekada je imao mnogo višu poziciju od dodatka u loncu, postavljao se na glave pobednika u bici, ili na Olompijadi, pa i danas simbolično nađe mesto na najbržem atleti ili najuspešnijem studentu.
Iako se lovorov list ne jede, minerali i vitamini iz njega dospevaju ujelo tokom kuvanja. Oni su dobar izvor vitamina i sadrže značajne količine gvozđa i magnezijuma, kao i kalcijum i mangan. Lovorov list smiruje stomak i pomaže kod digestivnih problema.
SASTAV I DEJSTVO
* U srednjem veku se verovalo da lovorov list izaziva abortus ali i da ima magične osobine.
Nekad se koristio i da se oteraju moljci jer laurinske kiseline imaju insekticidne osobine.
* Koristi se da snizi šećer u krvi, protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, čira na želucu, reume, amenoreje i kolika.
* Lovor je poznato sredstvo koje steže, deluje protiv nadimanja, olakšava varenje, ima diuretičke osobine i koristi se da izazove povraćanja.
* Ulje lovora se upotrebljava u tretmanu modrica i uganuća.
* Koristi se protiv glavobolje jer sadrži partenolide, sastojke koji blagotvorno deluju na migrenu.
* Sadrži eugenol, supstancu koja deluje protivupalno i antioksidantno.
* Oblog od tkanina potopljene u vodu u kojoj je provrio lovorov list pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronihitisa.
* Masiranje esencijalnim uljem lovora pomaže kod uganuća, otoka, bolova u leđima, artritičnih i reumatskih bolova.
* Lovorov list posebno pomaže u varenju proteina.
* Ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.
SAVETI PLUS
* Suvi listovi lovora trebalo bi da budu celi i maslinastozelene boje. Ako su braon znači da su izgubili ukus.
* U dobro zatvorenoj tegli, na tamnom mestu, lovorove listove možete da čuvate duže od dve godine.
* Lovorov list se u kulinarstvu širom sveta najčešće upotrebljava za čorbe, sosove, paprikaše, ribu, meso, živinsko meso, kao i u zimnici.
* Sveži listovi imaju blag ukus, a nekoliko nedelja posle branja i sušenja razvijaju aromu. U kuvanim jelima ukus i miris dolaze do punog izražaja.
* Lovorov list može da se koristi ceo ili da se isitni. Isitnjeni listovi imaju jači miris od celih.
* Lovorovi listovi se obično izvade iz jela pre serviranja.
* 1/4 kašičice mlevenog lovorovog lista = 1 ceo lovorov list.
Коментари
Постави коментар