Пређи на главни садржај

Tanjir pun antioksidansima




Poboljšajte pamćenje, povratite vitalnost, rešite se suvišnih kilograma, sprečite nastanak kanciroma i- izgledajte fantastično.

Sto prepun masne hrane, alkoholnih pića i slatkih ali kaloričnih đakonija verovatno vam je doneo višak kilograma. Međutim, mnogo veći problem jeste činjenica je ta što vam je organizam bio izložen dejstvu slobodnih radikala. Dobro je poznato je da samo jedan slobodni radikal može pokrenuti veoma štetne procese u organizmu: razgradnju ćelijske membrane, prekid važnih procesau telu, pucanje genetskog koda i formiranje mutiranih ćelija.  Zato je veoma važnodase što pre suprostavite ovom neprijatelju zdravlja. Sada je pravo vreme da pređete na antioksidansnim režim i objavite rat toksičnim ćelijama.

ŠTA SU ANTIOKSIDANSI

Antioksidansi su supstance koje štite ćelije organizma od oksidacijskog delovanaj slobodnih radikala. Oksidativni stres nastaje kod produkcije slobodnih radikala nadvlda sposobnost tela da ih neutralizuje, tj eliminiše. Može nastati usled manjka antioksidansaili obilja slobodnih radikala.

GDE IH IMA NAJVIŠE

Američki istraživači uveli su jedinicu ORAC da bismo znali koiko antioksidansa sadrži neka namirnica i u kojoj meri ih organizam može apsorbovati. Najviše antioksidansa (jedinaica ORAC-oxygen radical absorbance capacity) ima u 100 g suvih šljiva (5.570), a zatim slede suvo grožđe i borovnice. Preporučena dnevna doza iznosi od 5.000 jedinica ORAC.
Moćni antioksidansi jesu vitamn A(goveđa džigerica,tuna, šargarepa, kelj, bundeva, kajsija, ulje bakalara...), vitamin C(paprika, zeleno listano povrće, kiseli kupus, citrusno voće, kivi, plod šipak...) i vitamin E(maslinovo,suncokretovo i bundevino ulje, tikvice, avokado, integralne  žitarice, badem,susam..), selen, bioflavodoidi(posebno antocijan) i enzim superoksid dismutaza(cink, bakar ili magnezijum).

ANTIOKSIDANSNE BOMBE

Voćni miks: U blenderu izmiksirajte po jedan plod kivija, pomorandže šargarepe, jabuke, banane, mandarine i grejpruta pa tome dodajte decilitar soka od nara i kašiku ili dve meda. Po želj i sipati i mineralnu vodu. Pijte ujutro.

Antioksidansni sutlijaš: Pripremite ga od integralnog pirinča po uobičajnom receptu i dodajte mu seckane suve šljive,cimet, vanilni-šećer i kašiku dve mlevenog lešnika. Prelijte ga sosom od borovnica. Jedite ga za oručak, uz belu kafu.

Atioksidansna salata s tunjevinom: isecite sitno razne vrste zelene salate,dodajte im blanširani brokoli, narendajte jednu šargarepu, pola kiselaste jabuke, manji celer, sitno sečena 4 paradajiza, znječeni čen belog luka, kašika sitno seckanih oraha, dve-tri crne masline, i parče mladog kravljeg sira. Ukoliko tome dodate i oceđenu sitno iseckanu tunjevinu, dobićete kompletan obrok.

SELEN- moćni borac protiv kancera

Najnovija istraživanja pokazala su dasnažni antioksidans selen može sprečiti nastanak kancera, ali i pomoći u lučenju te teške bolesti. Namirnice najbogatije selenom jesu integralna pšenica i pirinač, ovas, semenke suncokreta, bundeve i golice, dinja, polumasno tkivo, posno meso, riba, crni i beli luka, paradajz, brokoli, jaja , iznutrice, morski plodovi...
Pažnja: Unošenje selena u organizam mora biti strogo kontrolisano, jer je u većim dozama  može biti toksičan.

TOP 5 NAMIRNICA:

KIVI: je efikasan u borbi sa slobodnim radikalima. Štiti od bolesti i otklanja toksine iz organizma. Traba pojesti najviše dva ploda dnevno.

SUVE ŠLJIVE: sadrže antioksidans beta karoten te neohlorogensku i hlogorensku kiselinu, koji efikasno neutrališe slobodne radikale. Odlični su u sprečavanju eteroskleroze, bolesti srca, dijabetisa, raka debelog creva...

BOROVNICE: su bogate antioksidansima zbog obilja flavona, antocijana, flavonida, terpena. Zdravoj osobi dovoljne su jedna do dve čaše soka od borovnice, ili šolja svežih plodova dnevno.

BROKOLI: efikasno čisti organizam od štetnih materija nastalih usled čoše nezdrave ishrane te dejstva zagađene sredine i zračenja.

 INTEGRALNI PIRINAČ: obiluje biljnim vlaknima i liponskom kiselinom, koja oslobađa jetru od toksičnih materija. Poboljšava apsorciju hranljivih sastojaka ,a sadrži i gamaorizanol, moćni antioksidans.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.