Poboljšajte pamćenje, povratite vitalnost, rešite se suvišnih kilograma, sprečite nastanak kanciroma i- izgledajte fantastično.
Sto prepun masne hrane, alkoholnih pića i slatkih ali kaloričnih đakonija verovatno vam je doneo višak kilograma. Međutim, mnogo veći problem jeste činjenica je ta što vam je organizam bio izložen dejstvu slobodnih radikala. Dobro je poznato je da samo jedan slobodni radikal može pokrenuti veoma štetne procese u organizmu: razgradnju ćelijske membrane, prekid važnih procesau telu, pucanje genetskog koda i formiranje mutiranih ćelija. Zato je veoma važnodase što pre suprostavite ovom neprijatelju zdravlja. Sada je pravo vreme da pređete na antioksidansnim režim i objavite rat toksičnim ćelijama.
ŠTA SU ANTIOKSIDANSI
Antioksidansi su supstance koje štite ćelije organizma od oksidacijskog delovanaj slobodnih radikala. Oksidativni stres nastaje kod produkcije slobodnih radikala nadvlda sposobnost tela da ih neutralizuje, tj eliminiše. Može nastati usled manjka antioksidansaili obilja slobodnih radikala.
GDE IH IMA NAJVIŠE
Američki istraživači uveli su jedinicu ORAC da bismo znali koiko antioksidansa sadrži neka namirnica i u kojoj meri ih organizam može apsorbovati. Najviše antioksidansa (jedinaica ORAC-oxygen radical absorbance capacity) ima u 100 g suvih šljiva (5.570), a zatim slede suvo grožđe i borovnice. Preporučena dnevna doza iznosi od 5.000 jedinica ORAC.
Moćni antioksidansi jesu vitamn A(goveđa džigerica,tuna, šargarepa, kelj, bundeva, kajsija, ulje bakalara...), vitamin C(paprika, zeleno listano povrće, kiseli kupus, citrusno voće, kivi, plod šipak...) i vitamin E(maslinovo,suncokretovo i bundevino ulje, tikvice, avokado, integralne žitarice, badem,susam..), selen, bioflavodoidi(posebno antocijan) i enzim superoksid dismutaza(cink, bakar ili magnezijum).
ANTIOKSIDANSNE BOMBE
Voćni miks: U blenderu izmiksirajte po jedan plod kivija, pomorandže šargarepe, jabuke, banane, mandarine i grejpruta pa tome dodajte decilitar soka od nara i kašiku ili dve meda. Po želj i sipati i mineralnu vodu. Pijte ujutro.
Antioksidansni sutlijaš: Pripremite ga od integralnog pirinča po uobičajnom receptu i dodajte mu seckane suve šljive,cimet, vanilni-šećer i kašiku dve mlevenog lešnika. Prelijte ga sosom od borovnica. Jedite ga za oručak, uz belu kafu.
Atioksidansna salata s tunjevinom: isecite sitno razne vrste zelene salate,dodajte im blanširani brokoli, narendajte jednu šargarepu, pola kiselaste jabuke, manji celer, sitno sečena 4 paradajiza, znječeni čen belog luka, kašika sitno seckanih oraha, dve-tri crne masline, i parče mladog kravljeg sira. Ukoliko tome dodate i oceđenu sitno iseckanu tunjevinu, dobićete kompletan obrok.
SELEN- moćni borac protiv kancera
Najnovija istraživanja pokazala su dasnažni antioksidans selen može sprečiti nastanak kancera, ali i pomoći u lučenju te teške bolesti. Namirnice najbogatije selenom jesu integralna pšenica i pirinač, ovas, semenke suncokreta, bundeve i golice, dinja, polumasno tkivo, posno meso, riba, crni i beli luka, paradajz, brokoli, jaja , iznutrice, morski plodovi...
Pažnja: Unošenje selena u organizam mora biti strogo kontrolisano, jer je u većim dozama može biti toksičan.
TOP 5 NAMIRNICA:
KIVI: je efikasan u borbi sa slobodnim radikalima. Štiti od bolesti i otklanja toksine iz organizma. Traba pojesti najviše dva ploda dnevno.
SUVE ŠLJIVE: sadrže antioksidans beta karoten te neohlorogensku i hlogorensku kiselinu, koji efikasno neutrališe slobodne radikale. Odlični su u sprečavanju eteroskleroze, bolesti srca, dijabetisa, raka debelog creva...
BOROVNICE: su bogate antioksidansima zbog obilja flavona, antocijana, flavonida, terpena. Zdravoj osobi dovoljne su jedna do dve čaše soka od borovnice, ili šolja svežih plodova dnevno.
BROKOLI: efikasno čisti organizam od štetnih materija nastalih usled čoše nezdrave ishrane te dejstva zagađene sredine i zračenja.
INTEGRALNI PIRINAČ: obiluje biljnim vlaknima i liponskom kiselinom, koja oslobađa jetru od toksičnih materija. Poboljšava apsorciju hranljivih sastojaka ,a sadrži i gamaorizanol, moćni antioksidans.
Коментари
Постави коментар