Пређи на главни садржај

Ko je sve podložan gojenju?



Predstavljamo vam istraživanje koje je pronašlo vezu između ličnosti čoveka i njegovih navika koje vode do gojaznosti. Proverite da li spadate u neku od grupa.


Sam Howzit / Flickr.com





Gubljenje kilograma je jednostavno: jedite manje i vežbajte više. Razlog zašto je mnogim osobama teško da se ovoga pridržavaju leži duboko u ljudskoj psihi. 

Jedno istraživanje je pronašlo vezu između ličnosti čoveka i njegovih navika koje vode do gojaznosti. Isti delovi mozga koji kontrolišu emocije i stres odgovorni su i za apetiti; rane životne navike takođe igraju veliku ulogu u tome kako ćemo se hraniti kasnije u životu. 

Veza između emocija, hrane i težine uspostavlja se u vrlo ranom periodu života. Deca koja imaju lošu vezu sa majkom, imaju duplo veće šanse da budu gojazna do svoje 15. godine. 

“Mislite da postoji neko ko ne zna da je brokoli zdraviji od big meka?” pita Rene Stefans, nutricionista i autorka mnogih knjiga. 

“Naravno da ne postoji; zato je važno da otkrijemo šta se dešava u našim glavama što nas tera da jedemo u velikim količinama. Ako to ne saznamo, dijete neće imati nikakvog dugoročnog efekta.”
Nekoliko tipova ličnosti su naročito podložne gojenju: 

Noćne sove 

Ovo su osobe koje uglavnom nedovoljno spavaju i zbog toga imaju manjak leptina, hormona koji signalizira kada smo siti. 

Noćne sove imaju tendenciju i za preskakanjem obroka, naročito doručka i na taj način propuštaju šansu da se njihov metabolizam pokrene već u jutarnjim časovima; zato najviše jedu kasno noću kako bi nadoknadili sve porcije koje su preskočili tokom dana. 

Rešenje: Preskačite popodnevnu kafu, uveče prigušite svetla, smanjite tv i zakazujte sastanke koje ne smete propustiti rano ujutru. Ili jednostavno ne ulazite u kuhinju nakon 9 uveče. Možda vam na taj način neće biti tako zanimljivo da ostajete budni do kasno u noć. 

Zavisnici od stresa 

Ljudi koji vole da se takmiče i imaju pritisak na poslu možda misle da je taj osećaj moćan, ali ono što njih puni energijom su hormoni adrenalin i kortizol koji u nekim situacijama mogu dovesti do zdravstvenih problema, među kojima je i gojaznost. 

Rešenje: jedan od najboljih načina za sagorevanje viška kortizola je vežbanje. Pomoćiće vam i sve što vas opušta pa se trudite da sebi priuštite što više takvih situacija i da se oslobidite napetosti na koju ste navikli. 

Osoba koja nesvesno radi više stvari dok jede 

Ljudi koji su navikli da stalno nešto rade, čitaju, voze, gledaju tv ili bilo šta drugo za vreme obroka, jedu više nego što su toga svesni. 

"Sve što nam odvlači pažnju sa hrane čini da pojedemo više nego što želimo,” kaže Brajan Vansink u svojoj knjizi "Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think." 

Rešenje: Vodite računa o svemu što unesete u organizam i obećajte sebi da ćete uvek sedeti dok jedete i posvetiti se samo hrani za vreme obroka. Jedite polako i uživajte u svakom zalogaju. 

Perfekcionista 

Ljudi koji teže savršenstvu često koriste hranu kako bi se oslobodili pritiska. Stručnjaci se slažu da je perfekcionizam kod osoba čest uzrok anoreksije, bulimije i prejedanja. 

Rešenje: postavite sebi realistične ciljeve; težite napretku, a ne perfekciji i zapamtite da vas ljudi vole zbog vaših mana podjednako koliko i zbog vaših vrlina.


Izvor vesti: B92


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.