Пређи на главни садржај

Hranom protiv bolesti



Zahvaljujući najnovijim istraživanjima naučnici su napravili listu namirnica koje su najmoćniji borci u borbi protiv bolesti.





Korišćenje određenih namirnica prirodnim putem štiti organizam, međutim, mnogi ljudi nisu svesni da ishrana znatno doprinosi kvalitetu života uopšte. 

Morske trave 
Iako nisu deo svakodnevne ishrane, pokazalo se da su vlakna iz zelenih algi delotvorna kod gubitka kilograma. One smanjuju apetit stvarajući osećaj sitosti. Salata od algi svakog dana pomaže snižavanje krvnog pritiska, tvrde naučnici iz istraživačkog centra u Irskoj. 

Kiseli sok od višanja 
Pokazao se veoma uspešnim kod problema sa nesanicom, naročito u kombinaciji sa drugim terapijama. Jedno istraživanje je pokazalo da su osobe koje su pile 2 čaše soka svakog dana, spavale u proseku 39 minuta duže. Zdrav san je od velike važnosti u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i Alchajmerove bolesti. 

Kivi 
Snižava krvni pritisak. Mete Svendensen sa Univerziteta u Oslu upoređivao je koristi kivija sa jabukama i otkrio da znatno doprinosi poboljšanju stanja osoba sa hipertenzijom. 

Jagode 
Štiti od čira na želucu i infekcija. Evropski naučnici su otkrili da ekstrakt jagode štiti od čira nakon unosa alkohola. 

Grožđe 
Španski naučnici su pokazali da grožđe sprečava uništenje ćelija od UV zračenja, a samim tim štiti i od preranog starenja kože. 

Maslinovo ulje 
Američki naučnici su objavili studiju u kojoj tvrde da maslinovo ulje umanjuje šanse od šloga za 4,1 odsto kod osoba starijih od 65 godina. 

Celo zrno žitarica 
Vlakna iz celog zrna žitarice umanjuju šanse od kardiovaskularnih, respiratornih bolesti ali i infekcija za čak 60 odsto. 

Kuvani paradajz 
Likopen iz kuvanog paradajza i paradajz sosa smanjuje nivo lošeg holesterola podjednako efikasno kao neki lekovi. Držanjem holesterola pod kontrolom sprečavaju se srčana oboljenja i šlog do kojih dolazi usled začepljenja arterija. Kuvani paradajz takođe snižava krvni pritisak. 

Jabuka na dan 
Naučnici su otkrili da su žene koje su konzumirale sušene jabuke uspešnije skidale suvišne kilograme, podižući nivo dobrog holesterola u krvi i smanjujući rizik od srčanih problema. 

Brokoli kuvan na pari 
Umanjuje rizik od raka, pokazalo je istraživanje s početka prošle godine i to zahvaljujući sulforfanu koji nastaje parenjem brokolija. Ranije je dokazano da sastojci iz ovog povrća ubijaju ćelije raka dojke, doprinose zdravlju srca i štite pluća kod pušača.







Izvor vesti: B92



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.