Пређи на главни садржај

Gazirana pića povećavaju agresivnost adolescenata




Istraživanjem koje je sprovedeno na 1.878 tinejdžera iz 22 škole u Bostonu, starosti od 14 do 18 godina, dokazana je povezanost konzumiranja slatkih gaziranih pića i agresivnosti. Na portalu Vitamini se navodi da su ispitanici pitani koliko su protekle sedmice popili gaziranih zasladjenih pića.


Rezultati su pokazali da 70 odsto tinejdžera pije do četiri konzerve zaslađenog gaziranog pića nedeljno, dok 30 odsto ispitanika nedeljno pije pet ili više konzervi.
Posle toga su istraživači tražili potencijalne pokazatelje nasilničkog ponašanja u grupi ispitanika pri čemu je kod dece koja su pila više od pet konzervi soka nedeljno zabeležena veća konzumacija alkohola, češće pušenje cigareta i agresivno ponašanje prema vršnjacima i članovima porodice, pa čak i posedovanje oružja.
Takođe je utvrđeno da je nivo agresivnog ponašanja bio proporcionalan količini konzumiranih gaziranih pića.




Naučnici su zaključili da su tinejdžeri koji su značajno konzumirali gazirana zaslađena pića bili 9 do 15 odsto agresivniji od svojih vršnjaka, čime je dokazano da je uticaj gaziranih pića na ponašanje adolescenata isti kao i, na primer, uticaj alkohola ili pušenja.



Izvor vesti: BlicŽena


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.