Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јануар, 2011

I onda saznaš da imaš rak

Jedana jako interesantana ispovest o tome kako se boriti i izboriti. Ovaj jako zanimljiv tekst je preuzet sa sajta  b92.net Jedne noći ne mogu da spavam. Ustanem i gledam kroz prozor Hram svetog Save koji blešti poput ogromne jelke, kao da ga do sada nisam videla, a tri decenije stanujem tu, ispod Hrama. Plačem, prvi put od kada je sve ovo krenulo Ima tome 28 godina kako sam dobila šećer.  Bilo je dramatično, posle godinu dana sam počela sa insulinom, i tako do danas. Sećam se, kako to čovek pamti tuđe rečenice koje po pravilu zaboravlja onaj ko ih je izgovorio, Goca Suša mi je u restoranu tadašnje Skupštine Jugoslavije, po mom povratku na posao, kazala: „Raco, gledaj na to sa bolje strane. Ti bar nećeš dobiti rak.“ Nisam najbolje razumela zbog čega bih bila zaštićena od dotičnog, osim da je Gordana htela da me malo osokoli. I što mi je to odgovaralo da sam dijagnozom diabetes mell. tip 2 odužila svoj dug bolesti. Računam, dosta od mene. Krajem 2010. tačnije 3. nov

Secerna bolest(dijabetes)

Dijabetes (šećerna bolest) je poremećaj metabolizma karakterističan hroničnom hiperglikemijom (povišenim nivoom  šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja insulina, delovanja insulina ili oboje.  Što je insulin? Insulin je hormon od vitalne važnosti koji proizvodi gušterača u beta-stanicama. Insulin ima ulogu ključa za propuštanje šećera (glukoze) u stanice.  Kod dijabetesa gušterača proizvodi premalo insulina da bi omogućila da sav šećer koji unesemo hranom iz krvi pređe u mišiće i druge stanice koje proizvode energiju. Ako šećer ne može ući u stanice i biti iskorišten nakuplja se u krvi. Zato je osnovno značenje dijabetesa povišen šećer u krvi koji dugoročno uzrokuje oštećenja na očima, živcima, bubrezima i krvnim sudovima koja nazivamo hronične komplikacije šećerne bolesti.  Kako djeluje insulin? Da bi ljudsko telolo normalno funkcionisalo potrebna mu je energija. Za proizvodnju energije telu je potrebna hrana. Energiju ljudsko telo proizvodi u stanicama.  Za stvaranje e

Dijeta za gurmane

Hedonizam bilo koje vrste deluje kao antiteza dijetama. S druge strane, istraživanja pokazuju da tipična karakteristika dijeta - suzdržavanje - uslovljava de se ljudi još više ugoje. Kada ste na dijeti, čini vam se da i najmanji kolač predstavlja opasnost   Ideja svesnog uživanja u izgledu, mirisima, ukusu i samom činu konzumiranja hrane, nije samo za one koji se strasno predaju jelu, već je namenjena i onima koji razmišljaju o kilogramima. 1. Mastan doručak je poželjan Slanina i kajgana odavno važe za primer nezdravog obroka. Ali, ako se pravilno pripremi, ovo jelo može da bude odlična osnova za dan. Istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazuju da životinje koje su pojele mastan obrok odmah nakon buđenja efikasnije metabolišu masti i ugljene hidrate tokom dana od onih koje su za doručak pojele doručak bogat ugljenim hidratima i obrok bogat mastima na kraju dana. Preporuka nutricionistaje da za doručak napravite omlet od tri belanceta i jednog žumanceta i dodajte jednu š

Zašto su ženske grudi svake godine sve veće?

Čitajući vesti iz sveta medicine na internetu,naišla sam na jedan jako zanimljiv tekst koji je objavio sajt  tportal.hr u kojem se govori o sledećem..pročitajte : Prema najnovijem istraživanju, ženske grudi se povećavaju svakih nekoliko desetljeća, a to potvrđuje i činjenica da je proizvođač grudnjaka Bravissimo odlučio plasirati na tržište grudnjak košarice L – najveći dosad Neminovna je činjenica da se prosječna veličina ženskih grudi povećava gotovo svakog desetljeća. Iako se prosječnom veličinom grudnjaka smatra 3C, stručnjaci upozoravaju da je ta brojka možda ipak bliža veličini 2F. Usprkos povećanju grudi, žene su još uvijek sklone kupovati i nositi premale grudnjake koji stvaraju neugodnu bol, a Bravissimo tvrdi da bi čak 60 posto žena koje nose košaricu veličine C trebalo nositi košaricu veličine D. Pedesetih godina prošloga stoljeća prosječna žena nosila je grudnjak s košaricom veličine B, što je čak za puni broj manje od današnje prosječne veličine. Očito je da se