Пређи на главни садржај

Stari lek-Voda




Pijte više vode. Hipokratov dve hiljade godine star savet i dalje je na prvom mestu, bez obzira i na to što je uzrok nastanka kamena ili kakav m je sastav. Jedna studija utvdila je da su ljudi koji su pili najviše tečnosti za 29 odsto smanjili izik od nastanka kamena. Uzimanje mnogo tečnosti smanjuje opasnost od od nagomilavanja kalcijuma, oksalatai svih drugih minerala iz urina koji prave kamen.


 Razlog: voda razblazuje  koncentacije minerala koji kistalisanjem gade kamen.

Istraživanja čak pokazuju da ljudi koji izluče manje od jednog litra mokraće na dan imaj mnogo veće izglede da dobiju kamen nego oni koji izlučuju dva put toliko. Tečnost je veoma korisna kod jedne trećine osoba sa kamenom koje ne unose previše belančevina, natrijuma, oksalata, i kalcijuma, ali su veoma podložni stvaranju visokih koncentracija minerala u mokraći.
Nažalost,većina ljudi uverena da uzima više tečnosti nego što to stvarno čini. Treba popiti najmanje osam čaša tečnosti u toku dana, a nekada se preporučuje dvostruko više, naročito kad su vrućine i znojenje veliko. Trebalo bi izbegavati sledeće napitke pogotovu ako ste na dijeti sa malo oksidanata i belančevina ili oksalata: čaj, kakao, sokove od arguma i jako zaslađena bezalkoholna pića.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.