Пређи на главни садржај

Pakovane salate pune bakterija?


                                     avlxyz / Flickr.com

Jedna američka firma nedavno je prijavila više od 5.000 slučajeva pojave ešerihije koli u ovakvim pakovanjima. Ova bakterija se pojavljuje uglavnom zbog loših sanitetskih uslova i prisustva fekalija koje se nalaze u mnogim spakovanim salatama. 

Međutim, niko ne preporučuje da prestane da jedete salate već samo da preduzmete neke mere opreza kako biste bili sigurni da nećete ugrozite zdravlje. 

Uvek operite salatu, čak iako na kutiji piše da je ona već oprana. Ispiranje neće ukloniti sve bakterije može sprati preostale komade zemlje. Pranje čistom vodom je delotvorno kao i sve drugo. Nema potrebe da koristite deterdžent, sirće ili neke posebne proizvode za pranje. 

Kupite pakovanja koja su što dalje od roka trajanja. Istraživanja su pokazala da su se bakterije uglavnom javljale u pakovanjima kojima je ostalo još 5 dana do isteka roka. 

Izaberite radije sveže povrće nego pakovano. Pakovanja menjaju okruženje koje može biti pogodno za razvoj bakterija. Sveža, cela glavica kupusa je obično jeftinija ali i sigurnija za jelo. 

Kupovina lokalnih namirnica može vam obezbediti dodatnu zaštitu jer su ti proizvodi obično svežiji i bakterije nisu imale vremena da se razmnože; to bi trebalo da smanji rizik od centralizovane kontaminacije.








Izvor vesti: B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.