петак, 02. децембар 2011.

Pakovane salate pune bakterija?


                                     avlxyz / Flickr.com

Jedna američka firma nedavno je prijavila više od 5.000 slučajeva pojave ešerihije koli u ovakvim pakovanjima. Ova bakterija se pojavljuje uglavnom zbog loših sanitetskih uslova i prisustva fekalija koje se nalaze u mnogim spakovanim salatama. 

Međutim, niko ne preporučuje da prestane da jedete salate već samo da preduzmete neke mere opreza kako biste bili sigurni da nećete ugrozite zdravlje. 

Uvek operite salatu, čak iako na kutiji piše da je ona već oprana. Ispiranje neće ukloniti sve bakterije može sprati preostale komade zemlje. Pranje čistom vodom je delotvorno kao i sve drugo. Nema potrebe da koristite deterdžent, sirće ili neke posebne proizvode za pranje. 

Kupite pakovanja koja su što dalje od roka trajanja. Istraživanja su pokazala da su se bakterije uglavnom javljale u pakovanjima kojima je ostalo još 5 dana do isteka roka. 

Izaberite radije sveže povrće nego pakovano. Pakovanja menjaju okruženje koje može biti pogodno za razvoj bakterija. Sveža, cela glavica kupusa je obično jeftinija ali i sigurnija za jelo. 

Kupovina lokalnih namirnica može vam obezbediti dodatnu zaštitu jer su ti proizvodi obično svežiji i bakterije nisu imale vremena da se razmnože; to bi trebalo da smanji rizik od centralizovane kontaminacije.
Izvor vesti: B92

Нема коментара:

Постави коментар