Пређи на главни садржај

Kozmetika iz kuhinje


Nismo ni svesni šta se sve lepo krije u  našoj kuhinji a od toga možemo da napravimo nešto lepo za nas i našu kožu i lice. Jeftino,pristupačno i korisno.
I evo malo ideje kako nam svakodnevne namirnice koriste u kozmetičke svrhe.



Banana
Kome treba Botoks ako ima banane? Upravo tako: dotično voće možete koristiti kao potpuno prirodnu masku za lice koja vlaži kožu i čini je mekšom. Dobro izgnječite jednu zrelu bananu srednje veličine (gnječite dok ne dobijete glatku kremu) a zatim nežno nanesite na vaše lice i vrat. Ostavite da stoji 10-20 minuta, a zatim isperite hladnom vodom i pogledajte se u ogledalo! Vaša koža će biti i mekša i vlažnija! Evo još jednog sličnog recepta za masku koja hrani kožu: U gore pripremljenu glatku kremu od jedne banane dodajte 4 kašike nemasnog jogurta i 2 kašike meda! Koristi se na isti način kao gore pomenuta maska.

Sirće
Upotreba sirćeta datira još iz vremena Jelene Trojanske - da vas podsetim, to je ona gospođa koju je ukrao Orlando Blum u filmu „Troja“ a posle Bred Pit morao da reguliše situaciju mada sa tragičnim ishodom. No, šalu na stranu, istorijski podaci zaista govore da je još Jelena Trojanska koristila sireće kao izuzetan tonik a ovaj recept je i danas u upotrebi: Prvo operete lice mlakom vodom, a zatim mešavinom koja se sastoji od 1 kašike prirodnog jabokuvog sirćeta i 2 šolje vode. Ovaj postupak će očistiti i tonirati vašu kožu. Takođe, možete napraviti sopstveni tretman lica mešavinom 1/4 šolje jabukovog sirćeta sa 1/4 vode. Nežno nanesite rastvor na lice i pustite da se osuši.

Mleko
Napravite masku mešanjem 1/4 šolje mleka u prahu sa dovoljno vode da se formira gusta pasta. Temeljno pokrijte lice ovom mešavinom i ostavite da se potpuno osuši, a zatim isperite toplom vodom. Vaše lice će izgledati sveže i podmlađeno.

Ovsena kaša
Ako nemate vremena da maske držite duže, a neophodan vam je svežiji izgled koji ostavlja utisak i čini da izgledate bolje – onda je pravi izbor ovsena kaša! Pomešajte 1/2 šolje vruće – ne ključale - vode i 1/3 šolje ovsene kaše. Posle par minuta kada se pahuljice natope vodom, dodajte 2 kašike malo masnog jogurta, 2 kašike meda i jedno belance. Nanesite tanak sloj te mase na lice i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim isperite toplom vodom.

Majonez
Zašto bi ste trošili novac na skupe kreme kada možete lice da tretirate umirujućom maskom od majoneza? Nežno namažite lice majonezom i ostavite 20 minuta a zatim očistite hladnom vodom. Vaše lice će biti čisto i glatko!

Jogurt
Ne morate da jurite kod kozmetičara da bi ste očistili kožu i zategli pore! Umesto toga uzmite običan jogurt i namažite lice. Ostavite dvadesetak minuta a zatim blago sperite. Bićete iznenađeni svežinom kojom ćete prosto zračiti!
Ako želite i revitalizaciju probajte sledeću masku: Pomešajte 1 kašičicu običnog jogurta sa sokom od 1 kriške narandže (sa sve pulpom) i 1 kašičicom gela od Aloje. Ostavite mešavinu na licu najmanje 5 minuta a zatim lagano sperite mlakom vodom.

Senf
Odlična maska za učvršćivanje i stimulaciju kože lice. Koristite blagi senf tako što ćete ga lagano natapkati na kožu lica. Ipak, kod ove maske budite oprezni – postoje osobe (obično izrazito svetle puti) koje čak i blag senf može da iritira – zato prvo probajte na manjoj površini lica. Ukoliko se javi crvenilo (ne brinite – brzo prolazi) onda ovaj postupak nije za vas.

Limun
Mešavina soka od jednog limuna i 1/4 maslinovog ulja (umesto maslinovog može se koristiti i bademovo ulje) – odlično deluje kod kože kojoj treba da „prodiše“. Ne samo da ćete pomoću ove maske regulisati vlažnost vaše kože već će ona postati i svežija dobijajući svetliju nijansu koja se diskretno presijava.

Jaja
Da li imate vremena i novca da svratite do kozmetičara koji će vam reći koliko grozno izgleda vaša koža? Nemate? U tom slučaju trk do frižidera i uzmite jedno jaje. Ako imate suvu kožu kojoj treba hidratacija – odvojite žumance od belanceta i dobro ga ulupajte (žumance). Za masnu kožu dobro ulupajte belance uz dodatak par kapi limuna ili pola kašičice meda. Za normalnu kožu ulupajte celo jaje. Dakle, u zavisnosti od tipa kože stavite odgovarajuću masku, opustite se i sačekajte 30 minuta a zatim isperite mlakom vodom. Dopašće vam se novo, sveže lice koje ćete videti u ogledalu!



Коментари

  1. Jako koristan tekst. Hvala ti. :)

    Zanima me šta od ovoga sme da se koristi i za oblast oko očiju? Ako ne sme, ondaK imaš li koji recept i za taj deo kože (ošto je najosetljiviji)? :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno na komentaru

    A što se tiče predela oko očiju,nemam recept ali ipak predpostavljam da je taj predeo poseban i osetljiv,kao što si i navela,i za to sastojci iz kuhinje i sl. nemaju neku značaj :)predpostavljam da mogu samo da opuste taj deo,smanje nadutosti i sl. kao što se recimo koristi krastavac

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.