петак, 02. децембар 2011.

Чипс и пржени кромпири највише гоје
Сматра се да су чипс и пржени кромпири заједно са  газираним пићима најодговорнији за гојење. То је закључак истраживача са Харвард универзитета донет на основу анализа које су рађене последњих 20 година.
Са друге стране, ако једемо храну која је богата целулозом уз јогурт, губимо тежину. Стручњаци указују на то да ћемо, ако једемо доста здраве хране, јести мање хране која није здрава. Такође, храна богата целулозом ствара нам осећај ситости, док пржени кромпири, слаткиши или газирана пића имају бољи укус, али смо након тога убрзо поново гладни.

Нема сумње да особе које пију јогурт чине пуно за   одржавање нормалне телесне тежине. Такође, особе које се здравије хране, ако при том не пуше и ако умерено пију и спавају 7-8 сати у току ноћи, имају много више енергије и много више физички вежбају.
У периоду од 1986. до 2003 године, истраживачи су анализирали 120.877 мушкараца и жена у САД-у који су имали номалну телесну тежину и поделили су их у три групе. У просеку су добијали на тежини 1,5 kg на сваке 4 године, што је износило око 7,5 килограма за 20 година и имали су повећан ризик од оболевања срца, шећерне болести и рака.
Студија је специјално била фокусирана на однос добијања на тежини и консумације одређене врсте хране код жена. Закључено је да све врсте кромпира, а нарочито чипс и пржени кромпир, доводе до гојења, али и да црвено месо, месне прерађевине, слаткиши и зашећерени воћни сокови имају исти ефекат. Поврће, воће, јогурт и коштуњави плодови – показали су се као најефикаснији у одржавању оптималне телесне тежине.


Чланак је објављен у часопису “New England Journal of Medicine” 


Нема коментара:

Постави коментар