Пређи на главни садржај

Živeti sa dijabetisom



Sta je dijabetes (secerna bolest)?
Dijabetis ili secerna bolest je oboljenje zbog kojeg tijelo ne proizvodi ili nepravilno upotrebljava insulin.
Insulin je hormon koji pretvara secer, skrob ili drugu hranu u energiju koja je potrebna za tvoj svakodnevni zivot. 

Dijabetes se danas ubraja među najčešćaendokrinološka oboljenja, sa prevalencom u stalnom porastu (naročito u razvijenim zemljama sveta). To je posledica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost. Šećerna bolest se najčešće javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu (koja zahvataju i pankreas), a kod mladih osoba može nastati usled genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja.

Kako rukovoditi sa dijabetisom?
Rukovodjenje dijabetisom se obavlja na tri nacina:

  • Zdrava ishrana
  • Fizicke aktivnosti
  • Lekovi (ako su potrebni)


Kako ja mogu kontrolisati moj dijabetis?

Mozes pomoci kontrolisati tvoj secer u krvi (koji se takodje zove i glukoza) i dijabetis kada jedes zdravu hranu, obavljas dovoljno fizickih aktivnosti i ako ostanes u zdravoj tezini. 
Zdrava tezina ti takodje pomaze da kontrolises masnocu u tvojoj krvi (kolesterol) i smanjuje tvoj krvni pritisak.

Mnogi ljudi sa dijabetisom takodje trebaju upotrebljavati lijekove koji im pomazu da kontrolisu njihov secer u krvi.

Kako ja mogu jesti zdravo?
Raznolika ishrana znaci jesti hranu iz svake grupe, svaki dan.
Kada jades razlicitu hranu svaki dan, dobijas vitamine I minerale koji su ti potrebni. 

Ovo je primjer kako mozes jesti raznoliku hranu svaki dan.


Dan 1Dan 2
Zitotortiljasmedja riza
Vocejabukamango
Povrcebrokoliparadajz
Mlecni
proizvodi
mlekojogurt
Proteinipiletinagrasak

Jedi hranu iz svih grupa

  • Kupi hleb i zitne pahuljice sa cijelim zrnima. (hleb sa zitaricama, zitne pahuljice sa mekinjama, smedja riza, tjestenina sa psenicnim brasnom, bulgur i amarant.)
  • Jedi manje przene i masne tjestenine i peciva kao sto su kolaci, biskviti ili mafins.
  • Sveze voce je najbolji izbor. Kad kupujes konzervirano voce trazi ono sa naznakom ”konzervirano u sopstvenom soku”.
  • Kupuj manje komade voca i pij vocne sokove u manjim kolicinama.
  • Jedi svjeze ili kuhano povrce sa vrlo malo masnoce.
  • Upotrebljavaj senf umjesto majoneze na sendvicu.
  • Upotrebljavaj ulje od povrca u spreju za kuhanje umjesto ulja, putera ili margarina ili masti kada kuhas jela.
  • Nacini kuhanja koji su dobri za tebe su: pecenje, przenje bez masnoce u rerni ((brojling), kuhanje, przenje u tavi bez masnoce, kuvanje na pari, dinstanje i gril.
  • Izaberi komade mesa sa manje mesnoce kao sto su: piletina, curetina.
  • Kada kupujes svinjetinu, govedinu ili sunku odstrani visak masnoce sa mesa.
  • Izaberi nemasno (skim) ili nisko-masno (1%) mlijeko ili mlijecne proizvode.


Zitarice, Grah, Grasak i Skrobno Povrce

Sta su skrob ili ugljeni hidrati?
Skrob je u hljebu, zitaricama, zitnim pahuljicama, grahu, grasku ili skrobnom povrcu. Jedi malo skroba/ugljenih hidrata u svakom obroku. Ljudi ti mogu reci da ne jedes skrob/ugljene hidrate, ali to vise nije ispravan savjet. 
Jesti skrob/ugljene hidrate je zdravo za svakoga, ukljucujuci i ljude sa dijabetisom.

Koliko skroba/ugljenih hidrata ja trebam svaki dan?
6 do 11 serviranja svaki dan.

Broj serviranja koje trebas jesti svaki dan zavisi od:

  • Kalorija koje trebas
  • Tvog dijabetis tretman plana


Sta skrob I ugljeni hidrati rade za moje tijelo?

Skrob daje tvom tijelu energiju, B vitamine, minerale I vlaknasta tkiva (fiber). Cijele zitarice su zdravije jer imaju vise vitamina, minerala i vlaknastih tkiva (fibera). Vlaknasta tkiva ti pomazu u regulisanju stolice. Oni ti takodje pomazu da bolje regulises tvoj secer u krvi. 

Koliko je jedno serviranje skroba/ugljenih hidrata?

  • 1 kriska hljeba
  • 1 mali krompir, kasaba ili plantejn (zelena banana)
  • ½ šolje kuhanih pahuljica kao sto je zobna ili psenicna kasa
  • *¾ šolje suvih pahuljica kao sto su kukuruzne
  • šolja kuhane riže
  • 1 mala tortija, roti hljeb ili endjira hljeb
Ti ces mozda trebati da jades jedno, dva ili tri serviranja skroba/ugljenih hidrata u jednom obroku. Ako trebas da jedes vise od jednog serviranja u obroku, izaberi razlicitu hranu iz ove vrste hrane.
Na primjer: 
Dorucak: ¾ cup suvih pahuljica i 1 kriska hljeba—2 serviranja
Rucak: a cup rize I ½ cup kuhanih plantejns—2 serviranja
Vecera: ½ cup tjestenine i 1 bredstik—2 serviranja
Uzina: 6 krekera—1 serviranje

Ukupno za jedan dan: 7 serviranja. 
Mozes primijetiti da su ugljeni hidrati pravilno rasporedjeni po obrocima. Ovo ti moze pomoci da kontrolises svoj secer u krvi.

Povrce
Povrce je zdrava hrana za svakoga, ukljucujuci I ljude sa dijabetisom. Jedi svjeze ili kuhano povrce svaki dan. Povrce ti daje vitamine, minerale,vlaknasta tkiva (fiber) i vrlo malo kalorija. Trazi povrce koje je svjetlije boje. 
Primjeri su : mrkva, paprika, patlidzan, brokoli, paradajz i spinac.
Trebali bi imati 3 do 5 serviranja svaki dan.

Koliko je jedno serviranje povrca?

  • ½ šolje kuhanog povrca, kao sto je kuhana zelena buranija, patlidzan, spinat ili tikva
  • 1 šolje svjezeg povrca, kao sto je salata, stapici mrkve ili komadici krastavca
  • ½ šolje soka od povrca, kao sto je sok od paradajza ili sok od mrkve
Mozda ces trebati jesti jedan, dva ili tri serviranja povrca u jednom obroku. Ako trebas da jades vise nego jedno serviranje u obroku, izaberi razlicite vrste povrca ili uzmi dva ili tri serviranja jednog povrca.

Voce
Voce je zaista zdravo za svakoga, ukljucujuci i ljude sa dijabetisom. Voce ti daje energiju, vitamine i minerale i vlaknasta tkiva.

Koliko serviranja voca trebam?
2 do 4 serviranja

Sta je jedno serviranje voca?

  • 1 mala jabuka ili kruska
  • *½ šolja soka od jabuke ili narandze
  • ½ grejpfruta
  • 1 mala banana ili ½ velike banane
  • ½ šolja iseckanog voca
  • ¼ šolja grozdjica ili susenog voca (otprilike onoliko koliko ti moze stati na dlan)
Mozda ces trebati da jades jedno ili dva serviranja u obroku.

Kako treba da jedem voce?

  • Jedi sirovo voce ili sok od voca bez dodatog secera.
  • Kupuj manje komade voca.


Mleko i Jogurt

Nemasno i nisko-masno mlijeko i jogurt su zdravi za svakoga, ukljucujuci i ljude sa dijabetisom. Mlijeko I jogurt ti daju energiju, proteine, kalcijum, vitamin a i druge vitamine i minerale. 
Pij nemasno (skim ili nonfat) ili nisko-masno (1%) mlijeko svaki dan. Jedi nisko-masni ili nemasni jogurt. Oni imaju manje ukupne masnoce, zasicene masnoce i kolesterola. 

Koliko serviranja trebam svaki dan?
2 do 3 serviranja svaki dan.
Napomena: Ako ste trudni ili dojite bebu, jedite cetiri do pet serviranja mlijeka i jogurta svaki dan. 

Koliko je jedno serviranje mlijeka ili jogurta?

  • 1 cup nemasnog jogurta bez dodataka (trazi jogurt sa dodatkom aspartama takodje)
  • 1 šolja nemasnog ili nisko-masnog mlijeka


Meso, perad, riba, jaja i orasaste sjemenke (orasi, bademi, ljesnjaci)

Ova grupa hrane sadrzi meso (govedina, svinjetina, jagnjetina), piletinu, curetinu, jaja, ribu, orasaste sjemenke i tofu ili sojine proizvode. Jedi manje kolicine neke od ove hrane svaki dan. Sva ova hrana daje nasem tijelu proteine.
Hrana sa proteinima pomaze da tvoje tijelo izgradjuje tkivo i misice. Ona takodje daje tvom tijelu vitamine i minerale.

Koliko hrane sa proteinima ja trebam svaki dan?
2 do 3 serviranja

Koliko je jedno serviranje mesa, peradi, ribe, jaja ili orasastih sjemenki?

  • 60–80 gr kuhane ribe
  • 60–80 gr kuhane piletine
  • 80–110 grama tofu
  • 1 jaje (isto sto I jedan unc proteina)
  • 1 komad sira
  • 2 supene kasike putera od kikirikija


Saveti koji mogu pomoci:


  • Velicina serviranja koje ti sada jedes je mozda previse velika.
  • Pogledaj tezinu paketa karata za igranje. To je otprilike tezina 2 do 3 unca.
  • Kupi komade govedine, svinjetine, sunke ili jagnjetine koji imaju malo masnoce.Odstrani visak masnoce sa njih.
  • Jedi piletinu ili curetinu bez koze.
  • Kuhaj hranu sa proteinima sa malo masnoce: u rerni, gril, u tavi, na pari, kuhano ili dinstano.
  • Upotrebljavaj male kolicine ulja kada kuhas meso, ili upotrebljavaj sprej za kuhanje umjesto ulja.
  • Jedi obrok bez mesa. Probaj grasak, grah ili tofu kao izvor proteina.

Masnoce, Ulja i Slatkisi
Masnocu i ulja sadrze puter, margarin, mast i ulja koje mi dodajemo u hranu i upotrebljavamo za kuhanje. Neka ulja su od suncokreta, maslina ili povrca. Masnoce se nalaze takodje u mesu, mlijecnim proizvodima, snekovima i nekim slatkisima. Da bi kontrolisao svoj dijabetis, najbolje je jesti hranu sa manje masnoce i manje zasicene masnoce (masnoca koju dobijamo iz mesa i zivotinjskih proizvoda).

Slatkisi su hrana sa secerom koja ima kalorije ali ne mnogo vitamina i minerala. Neki slatkisi takodje sadrze visoku masnocu—kao sto su kolaci, slatke pite i keksi.

Jedenje previse slatkisa i visoko-masne hrane otezava kontrolu tvog secera u krvi i kontrolu tvoje tezine. Ako jedes masti i slatkise , jedi male porcije. 

Koliko je jedno serviranje masnoce, ulja ili slatkisa?

  • 1 cajna kasika ulja
  • 1 supena kasika regularnog preliva za salatu
  • 2 cajne kasike nisko-masnog majoneza
  • 1 narezak slanine
  • 1 keks
  • 1 obična krofna
  • 1 supena kasika slatkog sirupa
  • 10–15 cipsova



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.