петак, 18. новембар 2011.

Kad kamen krene....
U ljudskom organizmu kamenac se stvara u žučnoj kesi i bubrezima, što izaziva brojne neprijatne tegobe. Kamenje u žučnoj kesi, objašnjava dr Tamara Alempijević, gastroenterohepatolog u Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije, nastaje kada žuč sadrži previše holesterola, žučnih soli ili bilirubina. Višak holesterola stvara žuto kamenje, a bilirubina tamno, braon-crno, čije dimenzije variraju od zrna peska do veličine kokošjeg jajeta.

   Napad posle masne hrane

Dr Alempijević kaže da kamenje u žučnoj kesi može da blokira normalan tok žuči ka tankom crevu i da izazove upalu.
– Ako se ovo stanje ne leči, ishod može da bude fatalan – ukazuje doktorka i dodaje da je za početak lečenja veoma važno prepoznavanje simptoma kao što su jaki bolovi, žutica i povišena telesna temperatura.
Do pojačanog pritiska u žučnoj kesi i žučnim putevima najčešće dolazi posle masnih obroka, ali i noću. Ovaj napad prati bol u desnom gornjem delu trbuha koji traje od pola sata do nekoliko časova, postepeno se pojačava i širi na lopaticu i desno rame.
Iako su tegobe često prolazne, doktorka ukazuje da ih ne treba olako shvatati jer žučna kesa može da se upali, pa i da pukne.
Lekarska pomoć neophodna je ukoliko se pacijent žali na bol u desnom gornjem delu trbuha, koji traje duže od pet sati, mučninu i povraćanje, jezu i drhtavicu, žutilo kože i sluznica, belu stolicu.
Kamenje u žučnoj kesi koje ne izaziva tegobe ne mora da se leči, ali ako pacijent ima česte napade, onda je neophodna holecistektomija, to jest operativno uklanjanje žučne kese.
– Operacija može da bude klasična i laparoskopska, dok se nehirurško lečenje primenjuje samo ukoliko pacijent ima hronične bolesti srca ili pluća – kaže naša sagovornica i dodaje da se kamenje u žuči često javlja i nakon operacije.

Žuč češće muči žene
Dok su stvaranju kamenja u žučnoj kesi podložnije žene, kamenje u bubrezima češće muči muškarce, objašnjava prof. dr Rajko Hrvačević, internista-nefrolog u Poliklinici„Intertim“. On dodaje da od kamenja u bubregu kod nas oboljeva 10–12 odsto muške i oko sedam odsto ženske populacije mlađe od 70 godina.
Prof. dr Hrvačević objašnjava da mokraća predstavlja rastvor različitih soli koji odgovarajuće supstance drže u ravnoteži. Kada se taj odnos poremeti, dolazi do taloženja soli od kojeg vremenom nastaje kamenje.
– Ne zna se tačan uzrok nastanka kamenja, ali je poznato da genetska predispozicija igra važnu ulogu. Postoji i čitav niz endokrino-metaboličkih oboljenja koja dovode do stvaranja kamenja, i to uvek u oba bubrega. Do stvaranja peska ili kamenca dolazi i u stanju dehidratacije.

Bubrezi najviše bole
Kamen u bubregu izaziva bol u slabini, ali muke počinju tek kada se kamen pokrene. Ovi bolovi, jaki skoro kao porođajni, kreću iz slabine i šire se napred prema mokraćovodima i polnim organima. Obično su praćeni mučninom, povraćanjem, nagonom za mokrenjem, nekada i krvavom mokraćom i povišenom temperaturom. Bol je neizdrživ, pa pacijenti hitno odlaze lekaru.
– Pacijentu se daju infuzija, lekovi protiv bolova, ponekad i antibiotici, što je dovoljno da se kamenčići manji od devet milimetara izbace prirodnim putem, to jest mokrenjem.
Ako pacijent ne izbaci kamen u roku od tri nedelje ili je veći od devet milimetara, pribegava se razbijanju kamenja radiotalasima ili laserom. Veliko kamenje, posebno ako je grubo, uklanja se hirurškim putem.

Bolje sprečiti nego lečiti

Kamen u žuči
• Kontrolišite unos masti
• Jedite hranu bogatu vlaknima
• Održavajte normalnu telesnu težinu

Kamen u bubrezima
• Što manje slane hrane
• Ograničite unos crvenog mesa
• Pijte dovoljno tečnosti
Preuzeto sa:  BlicZena

Нема коментара:

Постави коментар