Пређи на главни садржај

Kad kamen krene....




U ljudskom organizmu kamenac se stvara u žučnoj kesi i bubrezima, što izaziva brojne neprijatne tegobe. Kamenje u žučnoj kesi, objašnjava dr Tamara Alempijević, gastroenterohepatolog u Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije, nastaje kada žuč sadrži previše holesterola, žučnih soli ili bilirubina. Višak holesterola stvara žuto kamenje, a bilirubina tamno, braon-crno, čije dimenzije variraju od zrna peska do veličine kokošjeg jajeta.

   Napad posle masne hrane

Dr Alempijević kaže da kamenje u žučnoj kesi može da blokira normalan tok žuči ka tankom crevu i da izazove upalu.
– Ako se ovo stanje ne leči, ishod može da bude fatalan – ukazuje doktorka i dodaje da je za početak lečenja veoma važno prepoznavanje simptoma kao što su jaki bolovi, žutica i povišena telesna temperatura.
Do pojačanog pritiska u žučnoj kesi i žučnim putevima najčešće dolazi posle masnih obroka, ali i noću. Ovaj napad prati bol u desnom gornjem delu trbuha koji traje od pola sata do nekoliko časova, postepeno se pojačava i širi na lopaticu i desno rame.
Iako su tegobe često prolazne, doktorka ukazuje da ih ne treba olako shvatati jer žučna kesa može da se upali, pa i da pukne.
Lekarska pomoć neophodna je ukoliko se pacijent žali na bol u desnom gornjem delu trbuha, koji traje duže od pet sati, mučninu i povraćanje, jezu i drhtavicu, žutilo kože i sluznica, belu stolicu.
Kamenje u žučnoj kesi koje ne izaziva tegobe ne mora da se leči, ali ako pacijent ima česte napade, onda je neophodna holecistektomija, to jest operativno uklanjanje žučne kese.
– Operacija može da bude klasična i laparoskopska, dok se nehirurško lečenje primenjuje samo ukoliko pacijent ima hronične bolesti srca ili pluća – kaže naša sagovornica i dodaje da se kamenje u žuči često javlja i nakon operacije.

Žuč češće muči žene
Dok su stvaranju kamenja u žučnoj kesi podložnije žene, kamenje u bubrezima češće muči muškarce, objašnjava prof. dr Rajko Hrvačević, internista-nefrolog u Poliklinici„Intertim“. On dodaje da od kamenja u bubregu kod nas oboljeva 10–12 odsto muške i oko sedam odsto ženske populacije mlađe od 70 godina.
Prof. dr Hrvačević objašnjava da mokraća predstavlja rastvor različitih soli koji odgovarajuće supstance drže u ravnoteži. Kada se taj odnos poremeti, dolazi do taloženja soli od kojeg vremenom nastaje kamenje.
– Ne zna se tačan uzrok nastanka kamenja, ali je poznato da genetska predispozicija igra važnu ulogu. Postoji i čitav niz endokrino-metaboličkih oboljenja koja dovode do stvaranja kamenja, i to uvek u oba bubrega. Do stvaranja peska ili kamenca dolazi i u stanju dehidratacije.

Bubrezi najviše bole
Kamen u bubregu izaziva bol u slabini, ali muke počinju tek kada se kamen pokrene. Ovi bolovi, jaki skoro kao porođajni, kreću iz slabine i šire se napred prema mokraćovodima i polnim organima. Obično su praćeni mučninom, povraćanjem, nagonom za mokrenjem, nekada i krvavom mokraćom i povišenom temperaturom. Bol je neizdrživ, pa pacijenti hitno odlaze lekaru.
– Pacijentu se daju infuzija, lekovi protiv bolova, ponekad i antibiotici, što je dovoljno da se kamenčići manji od devet milimetara izbace prirodnim putem, to jest mokrenjem.
Ako pacijent ne izbaci kamen u roku od tri nedelje ili je veći od devet milimetara, pribegava se razbijanju kamenja radiotalasima ili laserom. Veliko kamenje, posebno ako je grubo, uklanja se hirurškim putem.

Bolje sprečiti nego lečiti

Kamen u žuči
• Kontrolišite unos masti
• Jedite hranu bogatu vlaknima
• Održavajte normalnu telesnu težinu

Kamen u bubrezima
• Što manje slane hrane
• Ograničite unos crvenog mesa
• Pijte dovoljno tečnosti




Preuzeto sa:  BlicZena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.