Пређи на главни садржај

8 čarobnih trava za mršavljenje



Da li ste znali da postoje 8 divnih i čarobnih trava koje postoje i pomažu u detoksikaciji organizma,koje i ubrzavaju metabolizam, smanjuju nam apetit i pomažu nam u gubljenju kilaže. A to su sledeće biljčice:


MASLAČAK
Koren maslačka bogat je inulinom i velika je pomoć kad želite da smršate. Povoljno utiče na jetru i gušteraču, a zbog flavonoida ima i protivupalno i diuretsko delovanje. Maslačkov koren pomaže i u regulaciji šećera u krvi.
KOPRIVA 
Listovi i koren koprive su neizostavni sastojak čajeva i biljnih kapi za čišćenje krvi, podsticanja boljeg rada jetre, snižavanje masnoća u krvi, za pojačavanje cirkulacije. Uz koprivu, jetra će bolje lučiti žuč u žučnu kesu, a time i olakšavati varenje masne hrane.

KOMORAČ 
Plodovi komorača svojim eteričnim uljima pomažu protiv nadutosti, gastritisa, bolova u želucu, jetri i žuči. Pomažu u varenju masne hrane. 

ZOVA

Cvetovi zove su diuretici i imunostimulatori. Svojim delovanjem, ali i mirisom i ukusom, odlično se uklapa u čajne mešavine koje pomažu u detoksikaciji i mršavljenju. Čisti organizam dodatno i kroz pojačano znojenje.

KAMILICA 
Eterično ulje kamilice pomaže i kod gastritisa i kod hepatitisa, pojačava diurezu putem bubrega, podstiče znojenje, pomaže u metabolizmu, kod nadutosti i mučnine. Kamilica je prva biljka koja ima i blago sedativno delovanje - pomaže protiv stresa, nervoze, gladi, smiruje i olakšava san.

MATIČNJAK 
Smiruje i opušta organizam, smiruje bolove i grčeve, olakšava san.

BOROVNICA 
Listovi borovnice sadrže veću količinu mirtilina, supstance koja reguliše nivo šećera u krvi, podstiče rad gušterače i kompletan metabolizam. Plodovi borovice pojačavaju cirkulaciju i rad bubrega i rad jetre i žuči.

HIBISKUS 
Cvetovi hibiskusa uglavnom sadrže voćne kiseline i dosta vitamina C. 
 


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.