недеља, 23. октобар 2011.

Slatki koren sladića smiruje želudac
SLATKI koren glycyrrhiza glabra, ili sladića koga poznavaoci lekovitog bilja ovih dana vade, podjednako je cenjen u naučnoj i tradicionalnoj medicini.
Žilave, drvenaste stabljike sa sitnim ljubičastim cvetovima i grubim, vrlo lepljivim listovima nalik bagremovim rastu na peskovitom zemljištu pored reka, puteva ili na njivama. Svež koren sadrži mnogo skroba, saponozide, mineralne i masne materije, malo manitola, asparagina, gorkih materija, saharoze i likviritozida. Slast i lekovitost potiču od triterpenskih heterozida pre svega od glicirizina, dok glicirizinska kiselina deluje protiv upala, jer deluje slično kortikosteroidnim hormonima.
    

Iako je slatki koren jedna od najstarijih lekovitih biljaka evropske, induske i kineske tradicionalne medicine, tek od 1950. godine kada je naučno potvrđeno da sadrži estrogene hormone steroidne građe, dobio je prvorazredni značaj u medicini. Najveći deo svežeg korena služi za proizvodnju „glicina“, glavnog neuroprenosnika mozga i kičmene moždine, i „crnog šećera“, kao i za pripremanje takozvanih plućnih čajeva.
Upotrebljava se kao blago sredstvo za iskašljavanje, protiv virusa, sprečava nadimanja, opušta glatke mišiće, jača otpornost organizma, a koristi se i za lečenje zapaljenja jezika (glositisa) i organa za varenje i disanje. Sredinom šezdesetih godina prošlog veka dokazano je i da žuta boja slatkog korena nije samo boja nego i lek bogat flavonskim jedinjenjima koja deluju protiv upala želudačne sluzokože (gastritisa) i leče čir želuca. Osim toga, slatki koren smanjuje grčeve i bolove izazvane lekovima koji se upotrebljavaju kao jaka sredstva protiv zatvora.
U našim apotekama, slatki koren može da se kupi kao jednokomponentni čaj, i u mešavinama za lečenje raznih bolesti, dok se u industriji upotrebljava za slađenje piva i raznih penušavih pića.
Slatki koren ne bi trebalo da uzimaju trudnice, oni sa povišenim krvnim pritiskom i oboljenjima bubrega i jetre.
OTERAJTE NERVOZU
50 g slatkog korena
50 g korena omana
50 g korena gaveza
50 g korena odoljena
50 g cveta kamilice
50 g cveta belog sleza
50 g cveta lavande
100 g kore krušine
Sa tri decilitra ključale vode prelijte dve kašike mešavine, poklopite i dva sata držite na tihoj vatri (ali da ne vri). Potom sklonite sa šporeta i ostavite da ekstrahuje. Uveče procedite i popijte polako, gutljaj po gutljaj.
UBLAŽITE GASTRITIS
100 g slatkog korena
100 g pitome nane
100 g korena belog sleza
100 g korena crnog gaveza
Korenove sladića, belog sleza i gaveza sitno iseckajte (da ne budu krupniji od pšeničnog zrna) i pomešajte s nanom. S pola litra ključale vode prelijte tri kašike mešavine, odmah poklopite i ostavite da prenoći. Ujutru procedite i pijte umesto vode.
POSPEŠITE ISKAŠLJAVANJE
100 g slatkog korena
100 g korena belog sleza
50 g lista belog sleza
50 g cveta belog sleza
100 g lista podbela
100 g morača
S pola litra ključale vode poparite tri kašike mešavine i odmah poklopite. Posle dva sata procedite i pijte umesto vode, pre jela nezaslađen, a posle jela zaslađen cvetnim, lipovim ili bagremovim medom.


Нема коментара:

Постави коментар