Пређи на главни садржај

Top 5


Pšenica

Sadrži:
-Mineralne soli
-Kalcijum
-Magnezijum
-Natrijum
-Kalijum
-Vitamnin B(folna kiselina,tiamin,Vitamin B6)

               

Pšenica sadrži substancu Ocacsanol koja je poznata po tome što pomaže kod problema sa mišićima,smanjuje nivo holesterola,povećava energiju mišića i brzinu refleksa.


Kukuruz

Sadrži:
-Vitamin B1 i B5
-Vitamin C
-Vitamin E
-Folnu kiselinu
-Magnezijum
-Fosfor
-Bogat izvor kompleksnih ugljenih hidrata,hranljivih vlakana i esencijalnih kiselina



Kukuruz je izvrstan izvor hranljivih vlakana koji pomažu da se smanji nivo holesterola u organizmu i pročišćava digestivni sistem. Masne kiseline su neophodne za kvalitetnu kožu, a Vitamin B1 za rad mozga.


Pirinač

Sadrži:
-Vitamin D
-Niacin
-Kalcijum
-Hranljiva vlakna
-Gvožđe
-Tiamin
-Riboflavin


Pirinač je odličan izvor ugljenih hidrata , a time i odličan izvor energije. Pun je vitamina i vlakana, a ne sadrži holesterol i štetne masti što ga čine odličnim integralnim delom izbalansirane dijete.


Soja

Sadrži:
-Visokokvalitetan protein
-Omega 3 masne kiseline
-Hranljiva vlakna
-Izoflavone


Soja je savršen za doručak, jer sadrži visokokvalitetan protein, nizak procenat masti, a bogat je i omega 3 masnim kiselinama i vlaknima koji su zajedno odlični za održavanja linije, za kosti i srce i regulaciju krvnog pritiska. Izoflavoni su korisni od smanjenja rizika od nekih vrsta kancera.


Susam

Sadrži:
-Kalcijum
-Vitamin E
-Vitamin A
-Vitamin B
-Kalium
-Gvožđe
-Cink



Susam je odličan za probavu i i neverovatan je izvor kalcijuma. Pola čaše susama sadrži 3 puta višekalcijuma od pola čaše mleka. Vitamin E je dobar za srce i nervni sistem, a susam sadrži i velike količine gvožđa i cinka.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.