Пређи на главни садржај

Budite zdravi,korigujte doručak



Još iz detinjstva pamtite kako su Vam govorili kako je doručak najvažnijiobrok,pa se trudite da ne izlazite iz kuće bez obroka. Međutim,da se osećate snažno,poletno i orno za rad, Vama je teško i sa mukom obavljate svoje dnevne obaveze. To onda znači da za vas ne važe  univerzalni saveti nutricioniste i da treba da otkrijete koje Vam namirnice prijaju i kojima treba da ih zamenite.


                                                        



UMORNI STE: Promenite voće
U slučaju nedostatka vitamina C, makar i minimalnog, apetit i koncentracija slabe i osećate se umorno. To je sasvim razumljivo, pošto nam taj antioksidant pomaže da se razmrdamo, jača imunološki sistem i podstiče apsorpciju gvožđa. Zato za doručak treba da jedemo voće. Međutim, ako vi pod tim podrazumevate bananu ili jabuku, nećete rešiti problem pošto nećete uneti dovoljnu količinu vitamina C.
Već od sutra ubacite na jelovnik neko voće koje je pravi rudnik vitamina C, recimo kivi, jer sadrži 94 mg vitamina C u 100 g.

POD STRESOM STE: Promenite žitariceStres je povezan s nedostatkom magnezijuma i vitamina B, koji regulišu srčani ritam, mišićni tonus i funkcionisanje nervnog sistema. Ako jedete samo prerađene žitarice poput belog hleba i keksa od belog brašna, suočićete se s nedostatkom ovih dragocenih supstanci.
Počnite da jedete proizvode od integralnih žitarica u kombinaciji sa suvim voćem, bademom, lešnikom...

OSEĆATE SE NADUVENO: Promenite mleko
Kad jedete mlečne proizvode, muka vam je i stomak vam se nadima? Možda ne podnosite laktozu. 
Ipak, mnogo je verovatnije da su te tegobe povezane s načinom prerade kravljeg mleka, tokom koga se uništavaju masti koje olakšavaju varenje.
Ubacite na jelovnik kozje mleko i proizvode od kozjeg mleka pošto sadrže masne kiseline koje olakšavaju varenje. Izbegavajte proizvode od soje, koji su ponekad teško svarljivi i ne sadrže kalcijum.



A šta ako vam pada šećer
Otežana koncentracija ili razdražljivost ponekad ukazuju na pad šećera u krvi. Ako je to vaš slučaj, izbegavajte "brze" šećere, koji izazivaju nagli skok insulina u krvi, posle koga sledi nagli pad šećera. Prijaće vam integralne žitarice i klasičan engleski doručak (jaja, sir, šunka...).








Preuzeto sa  Ženablic

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.