среда, 28. септембар 2011.

Budite zdravi,korigujte doručakJoš iz detinjstva pamtite kako su Vam govorili kako je doručak najvažnijiobrok,pa se trudite da ne izlazite iz kuće bez obroka. Međutim,da se osećate snažno,poletno i orno za rad, Vama je teško i sa mukom obavljate svoje dnevne obaveze. To onda znači da za vas ne važe  univerzalni saveti nutricioniste i da treba da otkrijete koje Vam namirnice prijaju i kojima treba da ih zamenite.


                                                        UMORNI STE: Promenite voće
U slučaju nedostatka vitamina C, makar i minimalnog, apetit i koncentracija slabe i osećate se umorno. To je sasvim razumljivo, pošto nam taj antioksidant pomaže da se razmrdamo, jača imunološki sistem i podstiče apsorpciju gvožđa. Zato za doručak treba da jedemo voće. Međutim, ako vi pod tim podrazumevate bananu ili jabuku, nećete rešiti problem pošto nećete uneti dovoljnu količinu vitamina C.
Već od sutra ubacite na jelovnik neko voće koje je pravi rudnik vitamina C, recimo kivi, jer sadrži 94 mg vitamina C u 100 g.

POD STRESOM STE: Promenite žitariceStres je povezan s nedostatkom magnezijuma i vitamina B, koji regulišu srčani ritam, mišićni tonus i funkcionisanje nervnog sistema. Ako jedete samo prerađene žitarice poput belog hleba i keksa od belog brašna, suočićete se s nedostatkom ovih dragocenih supstanci.
Počnite da jedete proizvode od integralnih žitarica u kombinaciji sa suvim voćem, bademom, lešnikom...

OSEĆATE SE NADUVENO: Promenite mleko
Kad jedete mlečne proizvode, muka vam je i stomak vam se nadima? Možda ne podnosite laktozu. 
Ipak, mnogo je verovatnije da su te tegobe povezane s načinom prerade kravljeg mleka, tokom koga se uništavaju masti koje olakšavaju varenje.
Ubacite na jelovnik kozje mleko i proizvode od kozjeg mleka pošto sadrže masne kiseline koje olakšavaju varenje. Izbegavajte proizvode od soje, koji su ponekad teško svarljivi i ne sadrže kalcijum.A šta ako vam pada šećer
Otežana koncentracija ili razdražljivost ponekad ukazuju na pad šećera u krvi. Ako je to vaš slučaj, izbegavajte "brze" šećere, koji izazivaju nagli skok insulina u krvi, posle koga sledi nagli pad šećera. Prijaće vam integralne žitarice i klasičan engleski doručak (jaja, sir, šunka...).
Preuzeto sa  Ženablic

Нема коментара:

Постави коментар