петак, 12. август 2011.

Naučite pravilno da jedete
Ako vam je čokolada lek za ljubavni bol, a grickanje čipsa način da se smirite kada ste nervozni,moguće je da patite od emocionalnog prejedanja. Taj problem,koji češće pogađa žene nego muškarce, javlja se kada se hranom počinjemo služiti kako bi smo ispunili neke emotivne potrebe,a ne samo da bi utovili glad.


Povremeno se utešite nekim slatkišem nije strašno,ali ako steknete naviku da na svaku emocionalnu nelagodnost reagujete tamanjenjem najčešće nezdrave hrane, neizbežna posledica je gomilanje suvišnih kilograma. Klasične  dijete neće vam pomoći da ih se rešite jer odricanje od hrane predstavlja dodatni stres, pa ćete lako doći u iskušenje da se smirite uz sočnu porciju sladoleda,što izaziva osećaj krivice i tako upadate u zažarani krug.Da biste smršali,najpre se  trebate  obračunati sa svojom lošom navikom:

                                                        


1.Da li je to ono što mi je potrebno?

    Pre ngo krenete da jedete setite se rečenice koja će vam pomoći u teškim trenucima. Odvelike je pomoći redovno sebi postavljati pitanje :˝Da li je to ono što mi je potrebno?˝ Tu rečenicu možete negde i zapisati i nositi je sa sobom. Postavite sebi to pitanje kad god ste u iskušenju da na stres odgovorite hranom ili kad shvatite da jedete iz emocionalnih razloga,a ne zog osećaja gladi.

2.Upotrebite podsticanje slike

  Izradite kolaž od slika i ilustracija koje vas inspirišu. Na primer, možete uključiti svoje fotografije sa najmanjom ili najvećom svojom težinom ili slike slike iz časopisa koje pokazuju lepe i zdrave žene u dobroj formi.Takvi vizuelni podsetnici podstaknuće maštu i i dodatno vas motivisati da raskinete sa lošom navikom emocionalnog prejedanja. I na frižider možete nalepiti neku sliku .

3.Razmišljajte o svojoj motivaciji

  Najbolje rezultate u prekidu emocionalnog prejedanja postižu ljudi koji imaju definisanu motivaciju gubitka suvišnih kolograma. To može biti želja da odlično izgleda u kupaćem kostimu,zablistate u nekoj posebnoj prilici ili,jednostavno, da se osećate bolje i zdravije. Koja god bila vaša motivacija , važno je da svakodnevno na nju se podsetite kako bi ste ostali na pravom putu.

4.Pokrnite se za osam minuta

  Vežbanju se posvetite pre doručka ili jutarnje kafe jer što god da se dogodi kasnije toga dana imaćete osećaj da ste nešto postigli.Jutarnje vežbanje ubrzava metabolizam tao da trošite višak kalorija i podstiče lučenju  endofrina,hormona dobrog raspoloženja. Dovoljno vam je osam minuta jutarnje vežbe.

5.Pojedite nešto na svaka tri sata

  Ako neprestano nešto grickate, ograničite se na jedenje svaka tri sata,bez i jednog zalogaja izmedju obroka. Ključ je u tome da uspostavite rutinu i da shvatite da postoji mesto i vreme za hranu,dok ostatak dana treba biti posvećen nečem drugom. I ako to na prvi pogled zvuči jednostavno, to vam može pasti teško ako ste navikli stalno da jedete. Ipak ,pokušajte,istrajte!Нема коментара:

Постави коментар