Пређи на главни садржај

Naučite pravilno da jedete




Ako vam je čokolada lek za ljubavni bol, a grickanje čipsa način da se smirite kada ste nervozni,moguće je da patite od emocionalnog prejedanja. Taj problem,koji češće pogađa žene nego muškarce, javlja se kada se hranom počinjemo služiti kako bi smo ispunili neke emotivne potrebe,a ne samo da bi utovili glad.






Povremeno se utešite nekim slatkišem nije strašno,ali ako steknete naviku da na svaku emocionalnu nelagodnost reagujete tamanjenjem najčešće nezdrave hrane, neizbežna posledica je gomilanje suvišnih kilograma. Klasične  dijete neće vam pomoći da ih se rešite jer odricanje od hrane predstavlja dodatni stres, pa ćete lako doći u iskušenje da se smirite uz sočnu porciju sladoleda,što izaziva osećaj krivice i tako upadate u zažarani krug.



Da biste smršali,najpre se  trebate  obračunati sa svojom lošom navikom:

                                                        


1.Da li je to ono što mi je potrebno?

    Pre ngo krenete da jedete setite se rečenice koja će vam pomoći u teškim trenucima. Odvelike je pomoći redovno sebi postavljati pitanje :˝Da li je to ono što mi je potrebno?˝ Tu rečenicu možete negde i zapisati i nositi je sa sobom. Postavite sebi to pitanje kad god ste u iskušenju da na stres odgovorite hranom ili kad shvatite da jedete iz emocionalnih razloga,a ne zog osećaja gladi.

2.Upotrebite podsticanje slike

  Izradite kolaž od slika i ilustracija koje vas inspirišu. Na primer, možete uključiti svoje fotografije sa najmanjom ili najvećom svojom težinom ili slike slike iz časopisa koje pokazuju lepe i zdrave žene u dobroj formi.Takvi vizuelni podsetnici podstaknuće maštu i i dodatno vas motivisati da raskinete sa lošom navikom emocionalnog prejedanja. I na frižider možete nalepiti neku sliku .

3.Razmišljajte o svojoj motivaciji

  Najbolje rezultate u prekidu emocionalnog prejedanja postižu ljudi koji imaju definisanu motivaciju gubitka suvišnih kolograma. To može biti želja da odlično izgleda u kupaćem kostimu,zablistate u nekoj posebnoj prilici ili,jednostavno, da se osećate bolje i zdravije. Koja god bila vaša motivacija , važno je da svakodnevno na nju se podsetite kako bi ste ostali na pravom putu.

4.Pokrnite se za osam minuta

  Vežbanju se posvetite pre doručka ili jutarnje kafe jer što god da se dogodi kasnije toga dana imaćete osećaj da ste nešto postigli.Jutarnje vežbanje ubrzava metabolizam tao da trošite višak kalorija i podstiče lučenju  endofrina,hormona dobrog raspoloženja. Dovoljno vam je osam minuta jutarnje vežbe.

5.Pojedite nešto na svaka tri sata

  Ako neprestano nešto grickate, ograničite se na jedenje svaka tri sata,bez i jednog zalogaja izmedju obroka. Ključ je u tome da uspostavite rutinu i da shvatite da postoji mesto i vreme za hranu,dok ostatak dana treba biti posvećen nečem drugom. I ako to na prvi pogled zvuči jednostavno, to vam može pasti teško ako ste navikli stalno da jedete. Ipak ,pokušajte,istrajte!







Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.