Пређи на главни садржај

Lek na bazi otrova škorpiona




 Lek proizveden od pet proteina izdvojenih iz otrova ove životinje, koja spada u endemske vrste u ovoj karipskoj zemlji.


Kuba je na svetsko tržište počela da izvozi "vidatoks", lek na bazi otrova crvenog škorpiona (Rhopalurus junceus), namenjen za terapiju obolelih od karcinoma.
Lek je proizveden od pet proteina izdvojenih iz otrova ove životinje, koja spada u endemske vrste u ovoj karipskoj zemlji. Za njegovo otkriće, Farmaceutska i biološka laboratorija "Labiofam" u Havani, uložila je deceniju i po istraživačkog rada.
 Foto ThinkstockPreparat je homeopatske prirode, na bazi proteinskih peptida male molekulske težine, sa izraženim analgetskim, antiinflamatornim i antitumorskim dejstvom kod više od petnaest tipova karcinoma - istakla je Izabela Gonzales, direktor za istraživanje i razvoj u "Labiofamu".


Pre puštanja na tržište lek je testiran na više od deset hiljada pacijenata, među kojima je bilo i oko 3.500 stranaca. Rezultati su pokazivali poboljšanje kvaliteta života sve do usporavanja rasta tumora. Kod pojedinih pacijenata ispoljeno je smanjivanje ili nestanak bolova, odlaganje loše prognoze bolesti, a kod druge grupe i potpuni nestanak oboljenja.
Kuba je, inače, poznata po upotrebi škorpiona u terapeutske svrhe još sa početka prošlog veka. Poslednje dve decenije prošlog stoleća grupa istraživača na Medicinskom fakultetu Gvantanamo počela je da se bavi otrovom crvenog škorpiona i njegovim antitumorskim delovanjem. Ideju za ovakva istraživanja dalo im je lokalno stanovništvo, koje je ovaj otrov uveliko koristilo u okviru narodne medicine. Suština delovanja otrova je da, pre svega, podstiče imunitet u organizmu.

(Novosti)


Коментари

  1. Kada bi smo više koristili prirodu a manje hemiju bilo bi nam mnogo bolje!

    E ovaj nov izgled bloga mi se baš dopada.

    ОдговориИзбриши
  2. I ja sam uvek za to da se više koristi priroda i sve prirodno..

    hvala na pohvali za novi izgled..

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.