среда, 17. август 2011.

Lek na bazi otrova škorpiona
 Lek proizveden od pet proteina izdvojenih iz otrova ove životinje, koja spada u endemske vrste u ovoj karipskoj zemlji.


Kuba je na svetsko tržište počela da izvozi "vidatoks", lek na bazi otrova crvenog škorpiona (Rhopalurus junceus), namenjen za terapiju obolelih od karcinoma.
Lek je proizveden od pet proteina izdvojenih iz otrova ove životinje, koja spada u endemske vrste u ovoj karipskoj zemlji. Za njegovo otkriće, Farmaceutska i biološka laboratorija "Labiofam" u Havani, uložila je deceniju i po istraživačkog rada.
 Foto ThinkstockPreparat je homeopatske prirode, na bazi proteinskih peptida male molekulske težine, sa izraženim analgetskim, antiinflamatornim i antitumorskim dejstvom kod više od petnaest tipova karcinoma - istakla je Izabela Gonzales, direktor za istraživanje i razvoj u "Labiofamu".


Pre puštanja na tržište lek je testiran na više od deset hiljada pacijenata, među kojima je bilo i oko 3.500 stranaca. Rezultati su pokazivali poboljšanje kvaliteta života sve do usporavanja rasta tumora. Kod pojedinih pacijenata ispoljeno je smanjivanje ili nestanak bolova, odlaganje loše prognoze bolesti, a kod druge grupe i potpuni nestanak oboljenja.
Kuba je, inače, poznata po upotrebi škorpiona u terapeutske svrhe još sa početka prošlog veka. Poslednje dve decenije prošlog stoleća grupa istraživača na Medicinskom fakultetu Gvantanamo počela je da se bavi otrovom crvenog škorpiona i njegovim antitumorskim delovanjem. Ideju za ovakva istraživanja dalo im je lokalno stanovništvo, koje je ovaj otrov uveliko koristilo u okviru narodne medicine. Suština delovanja otrova je da, pre svega, podstiče imunitet u organizmu.

(Novosti)


2 коментара:

  1. Kada bi smo više koristili prirodu a manje hemiju bilo bi nam mnogo bolje!

    E ovaj nov izgled bloga mi se baš dopada.

    ОдговориИзбриши
  2. I ja sam uvek za to da se više koristi priroda i sve prirodno..

    hvala na pohvali za novi izgled..

    ОдговориИзбриши