Пређи на главни садржај

Kokos- hit u kozmetici




Moć prirode - Kozmetička industrija svake sezone lansira hit sastojak koji obećava mnogobrojna čuda. Nova supernamirnica je kokos, u čijim blagodetima redovno uživaju Madona, Demi Mur i engleski fudbaleri
Pop pevačica Madona i glumica Demi Mur, na čijem izgledu mogu pozavideti i dvadesetogodišnjakinje, piju galone kokosove vode, dok supermodel Miranda Ker tvrdi da je višak kilograma posle trudnoće istopila ishranom bogatom kokosovim uljem.
Zato se vodeće kozmetičke kuće utrkuju u lansiranju novih proizvoda sa kokosom kojim obećavaju čuda.
- Kokosovo ulje, mleko i voda bogati su brojnim hidratantnim i hranljivim sastojcima koji su potrebni za zdravlje kože. Kokosovo mleko, koje se dobija iz pulpe ploda, bogato je hranljivim sastojcima, a istovremeno kožu hrani i čisti od nečistoća zahvaljujući prirodnim antibakterijskim sastojcima - kaže za „Dejli mejl" Lerna Kores, menadžerka kozmetičke kuće „Kores", čiji gelovi za tuširanje sadrže kokosovo mleko.

Oprez pri upotrebi

Američki dermatolog Nikolas Perikone, čije su pacijentkinje Eva Mendez i Dženifer Lopez, koristi kokos u novoj liniji kozmetičkih preparata koju je nedavno lansirao na tržište. I kozmetička kuća „Klinik" izbacila je dva nova proizvoda bogata kokosovom kiselinom, za koju je dokazano da čisti pore.
Međutim, kokos, upozoravaju dermatolozi, treba koristiti sa oprezom. Kokosovo ulje ne odgovara svim tipovima kože jer osetljiva reaguje crvenilom i alergijama. Ako imate osetljivu kožu, stručnjaci savetuju da ne upotrebljavate proizvode bogate kokosovim uljem.
- Kokosovo ulje ima jako hidratizirajuće dejstvo, ali istovremeno i zatvara pore - upozorava američki dermatolog Samanta Banting.
Postavlja se pitanje da li je kokos zaista čudotvorna namirnica. Iako je ovo voće vekovima jedan od glavnih sastojaka indijske i tajlandske kuhinje, na Zapadu se malo koristi zbog visoke količine zasićenih masnoća.
- Od svih namirnica koje postoje, kokos i kokosovo ulje imaju najveću koncentraciju zasićenih masnoća. Međutim, ova vrsta masnoća je najstabilnija od svih prirodnih masnoća i zato su najbolje za kuvanje jer ne oksidiraju prilikom termičke obrade. Čak je u nekoliko kliničkih ispitivanja, čiji su rezultati objavljeni poslednjih godina, navedeno da kokosovo ulje može da pomogne u oslobađanju suvišnih kilograma i da poboljšava sagorevanje kalorija kod osoba koje je redovno koriste u ishrani - tvrdi nutricionista Zoe Herkomb.

Moć kokosovog ulja

Poznata manekenka Miranda Ker izjavljivala je da je konzumiranjem četiri kašike kokosovog ulja dnevno - u salatama, kuvanim jelima i zelenom čaju - izgubila kilograme nagomilane u trudnoći. Kokosovo ulje koriste i sportisti, među kojima i fudbaleri engleske Premijer lige.
- Kokosovo ulje ne opterećuje jetru i daje trenutnu energiju, ubrzava metabolizam i brzo topi masnoće u predelu stomaka - tvrdi doktor Nikolas Perikone. Ipak, budite oprezni jer kokosovo ulje ima više zasićenih masnoća od maslaca, koja su povezana sa visokim nivoom holesterola u krvi.
Kokosova voda je novi napitak, bogat magnezijumom, kalcijumom i kalijumom, u čije se čudotvorne moći zaklinju brojne svetske zvezde.

Preuzeto sa pressonline





Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.