субота, 06. август 2011.

Ishranom sam se borio protiv raka
DOKTOR DEJVID SERVA ŠREJBER O NAMIRNICAMA KOJE POMAŽUKada je pre 19 godina doktor Dejvid Serva Šrejber oboleo od tumora na mozgu, prošao je hemoterapiju, ušao u remisiju, a onda se rak vratio. Zatim je dva puta operisan i 13 meseci prolazio je novu hemoterapiju. Kada je upitao onkologa da li bi promena načina ishrane mogla da spreči vraćanje tumora, doktor mu je odgovorio da jede šta želi jer ishrana ne utiče bitno na bolest.
Uprkos tome, on je odlučio da sprovede istraživanje pa je putujući po svetu otkrio niz namirnica koje su se borile protiv razvoja raka i omogućile mu duži i zdraviji život. U svojoj knjizi „Protiv raka: Novi način života“ („Anticancer: A new way of life“) otkriva o kojim je namirnicama reč.


Potraga za lekom


Nakon pomnog istraživanja otkrio je da je lista antikancerogene hrane poprilično duga. Neke namirnice deluju protivupalno, a druge ubijaju ćelije raka. Osim toga, postoje namirnice koje izvlače toksine koji izazivaju rak ili namirnice koje nas štite od slobodnih radikala. Ipak, najveći broj namirnica ne napada bolest samo na jedan već na niz različitih načina. Uzimati ih tri puta dnevno je u poređenju sa lekovima skoro besplatno i ne izaziva nuspojave.

Pre svega treba jesti raznobojne povrće, mahunarke, ulje masline i lana, beli luk, začine i lekovito bilje. Meso i jaja mogu se povremeno uvrstiti u ishranu.

Zeleni čaj


Shvatio je da je zeleni čaj odličan borac protiv raka jer sadrži polifenole, uključujući katehine, koji smanjuju rast novih krvnih ćelija koje hrane tumor. Osim toga, zeleni čaj je snažni antioksidant i odlično uklanja otrove iz tela, pa tako podstiče smrt ćelija raka.


Dejvid Serva Šrejber
Japanski zeleni čajevi kao što su sencha, gyokuro i matcha sadrže više katehina nego kineske varijante, dodao je. Crni čaj kao što je „earl grey“ ili oolong čaj nisu toliko snažni jer su fermentisani pa gube dobar deo polifenola.

Kako da pijete čaj: dve do tri šoljice sat vremena nakon kuvanja. Ali ne pre nego što prođe pet do 10 minuta u toku kojih se ispuštaju katehini u vodu. Nakon sat ili dva čaj gubi polifenole.

Sok od šipka


Persijska medicina ga koristi hiljadama godina. Potvrđeno je da deluje protivupalno i antioksidativno, a studije su pokazale da znatno usporava razvoj i najagresivnijih oblika raka prostate. Pijete li ga svaki dan, usporavate razvoj raka prostate za više od 50 posto, tvrdi dr Servan-Šrejber.

Antikancerogeni začini


Sveži đumbir i kurkumin, tj. indijski šafran, imaju snažno protivupalno delovanje i ometaju rast tumora. Osim toga, čaj od đumbira pomaže u borbi protiv mučnine tokom hemoterapije. Kurkumin je sastojak karija, ali u njemu je zastupljen tek sa 20 odsto, stoga ga je bolje koristiti samostalno.

Važno povrće
Brokoli, kineski kupus bok choy i karfiol sadrže sulforafan i indole-3-carbinols (I3Cs), dva antikancerogena molekula. Oni pomažu telu da ukloni određene kancerogene sastojke i može da spreči razvoj malignog tumora. Podstiču i samouništavanje ćelija raka i blokiraju razvoj tumora. Kuvajte ih kratko ili jedite sirove u salati.

Dragoceni luk


Beli luk, crni luk i mladi luk, praziluk i vlašac sadrže sumporne sastojke koji ubijaju ćelije raka creva, dojke, pluća i prostate. I epidemiološke studije ukazuju da ljudi koji jedu dosta belog luka imaju mali rizik od pojave raka bubrega i prostate. Lekovite sastojke telo lakše apsorbuje ako se nalaze u ulju, pa je dobro jesti ih uz malo maslinovog ulja - lagano izdinstajte ili izmešajte u salati.

Proteini za bolju prognozu


Izoflavonoidi u soji (uključujući genistein, daidzein i glycitein) sprečavaju rast tumora i onemogućavaju delovanje hormona na rast tumora. Zanimljivo da žene iz Azije, koje dugo jedu soju i njene proizvode znatno ređe obolevaju od tumora dojke, a ako i obole, imaju manje agresivne oblike koji se lakše leče.

Voće koje leči


Narandže, mandarine, limun i grejpfrut sadrže protivupalne sastojke - flavonoide koji stimulišu detoksifikaciju kancerogenih materija putem jetre. Od organski uzgojenog voća koristite i narendanu koru koja je takođe vrlo zdrava. Jagode, maline, borovnice, maline i brusnice sadrže kiseline i polifenole koji sprečavaju rast tumora.Preuzeto sa Blica

Нема коментара:

Постави коментар