понедељак, 08. август 2011.

Ambrozija "napada" uskoro
Koncentracija ambrozije u vazduhu još nije dostigla maksimum, ali bi građani koji su alergični na polen tog korova trebalo da počnu sa preventivnom terapijom pošto se "napad" ambrozije očekuje za desetak dana.
Polen Ambrozije pravi probleme svake godine
 

Koncentarcija ambrozije sada iznosi oko 10 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, a pod pojačanom koncentracijom smatra se preko 15 polenovih zrna, rekla je za beogradske medije Mirjana Mitrović iz Agencije za za zaštitu životne sredine.

Koncentracija polena ambrozije uobičajeno je najveća u periodu od 10. avgusta do 20. septembra, ali zbog kiša i vlažnog vremena, ove godine "napad" se očekuje sa zakašnjenjem, dodala je Mitrović.

Ona je naglasila da je polen ambrozije jedan od najjačih alergena, objasnivši da se reakcija na druge alergene pojavljuje kada je njihova koncentracija 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, dok je za reakciju na ambroziju dovoljno duplo manje.

Mitrović je posavetovala građane koji su alergični na ambroziju da posete lekara i počnu da uzimaju odgovarajuću terapiju, kako bi ublažili simptome alergije.
Druga mogućnost da izbegnu alergiju je da u pomenutom periodu odu iz grada na more i promene klimu, rekla je ona.

Onima koji u vreme cvetanja ambrozije imaju simptome poput otežanog disanja, suznih očiju, promena na koži, kijavice ili gušenja, lekari preporučuju često tuširanje, presvlačenje i ispiranje nosa i upozoravaju ih da veš ne suše napolju, a da stanove ne provetravaju pre 23 sata.

Mitrović je ukazala da je sada pravo vreme da se počne sa uništavanjem korova ambrozije, bilo mehaničkim, bilo hemijskim putem.

Kao dobar primer akcije, ona je pomenula opštinu Novi Beograd, koja godinama unazad organizuje čupanje tog korova, dok je ovog proleća na nekoliko lokacija na toj opštini posejana detelina koja je sprečila širenje ambrozije.

Ambrozija uglavnom nastanjuje napušteno zemljište, tako da je više ima na periferiji, nego u centru grada, to je biljka zelene boje i jajstih listova, koja raste do 1,5 metara visine, a prepoznatljiva je po grubim dlačicama. 
Preuzeto sa vestionline


Нема коментара:

Постави коментар