понедељак, 11. јул 2011.

U moru otkrivena kutija sa tabletama iz rimskog doba

Ovu vest sam prčitala na Blicovom sajtu i još jedan dokaz da su ljudi još od davnina koristili prirodne sastojke za lečenje nekih od bolesti u ovom slučaju lečenju gastrointestinalnih problema.RIM - Kutija za prvu pomoć, pronađena u olupini broda potonulog pre 2.000 godina, daje uvid u lekove koje su pripremali drevni lekari za lečenje mornara od dizenterije i drugih oboljenja, piše londonski Telegraf.
U drvenoj kutiji pronađenoj u olupini potonulog broda bile su tablete napravljene na bazi trava i biljaka kao što su celer, luk, šargarepa, kupus, kesten i alfalfa, sastojci koji su opisani i u klasičnim medicinskim tekstovima.
Tablete, koje su bile tako dobro zatvorene da su ostale sačuvane uprkos tome što su pod vodom provele više od dva milenijuma, sadržavale su, takođe, i peršun, nasturcijum, rotkvu, hibiskus i hajdučku travu.

Pronađene su u 136 drvenih činijica obloženih limom na trgovačkom brodu dugom 15 metara koji je potonuo oko 130. godine p.n.e. između italijanske obale i ostrva Elba.
Naučnici veruju da su tablete korišćene za lečenje gastrointestinalnih tegoba mornara kao što su dizenterija i dijareja.

Oni pretpostavljaju da su biljke prethodno tucane u avanu, a zatim da su od te mase pravljene tablete. Njima je dodavana i glina koja se i danas koristi u lečenju gastrointestinalnih problema.
Tablete, dosad najstariji arheološki ostaci drevnih lekova, pile su se uz gutljaj vina ili vode, a istopljene u tečnosti koristile su se kao melem u slučaju posekotina i upala kože. Istoričari veruju da prisustvo kutije sa pilulama upućuje na zaključak da je brod imao svog lekara ili barem osobu koja je poznavala osnove prve pomoći.

Potonuli brod je pronađen još 1974, a drvena kutija sa lekovima 1989, ali su naučnici tek sada mogli da analiziraju sadržaj tableta koristeći tehnologiju sekvenciranja DNK.

Нема коментара:

Постави коментар