Пређи на главни садржај

Šta je štetnije puter ili margarin?





Puter ili margarin? I danas se to pitaju mnogi, nakon što su proteklih decenija zdravstveni autoriteti jednu pa drugu namirnicu proglašavali štetnom.


Međutim, prema riječima nutricionistkinje dr Darije Vranešić-Bender, ni margarin ni puter nisu nezdravi u umerenim količinama. 

Margarin se dobija od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama, a obogaćen je vitaminima topivim u masti i ne sadrži holesterol. Pre petnaestak godina uočeno je da transmasne kiseline koje nastaju hidrogenizovanim biljnih ulja, odnosno tokom proizvodnje margarina imaju izrazito štetno delovanje na krvne sudove. 

“Stoga su unazad pet godina proizvođači izbacili nepoželjne transmasne kiseline iz margarina”, kaže dr Vranešić-Bender. Puter je, pak, izrazito bogat zasićenim masnim kiselinama i holesterolom čiji je unos takođe potrebno ograničiti, ali je i bogat korisnim masnoćama poput konjugovane linolenske kiseline i vitaminima topivim u masti.

Idealno 

Idealan udeo masnog tkiva u organizmu zdrave osobe iznosi 12-20 posto za muškarce i 20-30 posto za žene. Ljudsko telo je sposobno da sintetizuje sve potrebne masne kiseline osim dve: linolne i linolenske kiseline. Te kiseline se nazivaju esencijalnima i nužno ih je osigurati ishranom.

Dobre i loše 

Preteran unos zasićenih masti (iz životinjskih izvora) povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti, pa zasićene masti (s transmasnim kiselinama) zovemo “lošim” mastima. Jednostruko i višestruko nezasićene masti imaju celi niz pozitivnih učinaka na zdravlje i smatraju se “dobrim” mastima.

Light 
Margarini najčešće sadrže niz masnih kiselina potrebnih organizmu. 100 grama, zavisno od proizvoda, osigurava 18-22 grama zasićenih masti, 16-21 grama jednostruko nezasićenih masti i 8-24 grama višestruko nezasićenih masti. Izuzetak su light margarini - zbog smanjenog udela masti, sadrže i upola manje zasićenih i jednostrukonezasićenih masti, dok je sadržaj višestrukonezasićenih masti očuvan.

Energija 

Preporuke govore da svakodnevnom ishranom treba osigurati 30 posto energije iz masti. Pritom se ne treba toliko zamarati kvantitetom, važnije je obratiti pažnju na kvalitet. Do 10 posto trebaju činiti zasićene masti, a 20 posto nezasićene. Masti su koncentrirani izvor energije: 1 gram masti osigurava devet kilokalorija, a 1 gram ugljikohidrata odnosno belančevina osigurava četiri kilokalorije.

Za decu 

Zasićene masti služe uglavnom kao izvor energije, a nezasićene za izgradnju ćelijskih struktura. Dok su zasićene masti neophodne u ishrani osoba koje se bave teškim fizičkim radom i sportom, odojčadi i deci, adolescentima, trudnicama i dojiljama potrebne su velike količine nezasićenih masti.

Štetno 

90-ih godina otkrilo se da transmasne kiseline nisu dobre za zdravlje srca i krvnih sudova – snižavaju visinu HDL (dobrog) holesterola u krvi istodobno povišavajući nivoukupnog i LDL (lošeg) holesterola. 




Preuzeto sa : B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.