Пређи на главни садржај

Prekomerno znojenje - hiperhidroza

Prekomerno znojenje ili hiperhidroza, iako ne predstavlja značajan medicinski problem, prisutno je kod približno 3% svetske populacije, naročito kod mlađih osoba, predstavljajući značajan kako psihološki tako i socijalni problem. 

Piše: Mr.sc.med.Dr Ivan Kuhajda
Klinika za grudnu hirurgiju, Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica






Definiše se kao prekomerno i nekontrolisano znojenje znojenje koje prevazilazi potrebe normalne termohomeostaze. 

Hiperhidroza se može podeliti na: 

1. primarnu hiperhidrozu (esecijalnu ili idiopatsku)- kod koje uzrok nije poznat,
2. sekundarnu hiperhidrozu - koja nastaje kao posledica nekih drugih poremećaja kao što su: 
– Endokrini poremećaji (hipertireoidizam)
– Tumori (feohromocitom, karcinoid tumor)
– Tumori hipofize
– Tuberkuloza
– Diabetes mellitus
– Limfomi
– Bolesti simpatičkog sistema
– Neurološke i psihijatrijske bolesti (Parkinsonova bolest, Riley-Day Sy.)
– Upotreba lekova (Propranolol, Physostigmine, Pilocarpin, triciklični antidepresivi, antiemetici, Venlafaxin) 

– Za razliku od funkcionalnog znojenja koje nastaje kao posledica fizičkih vežbi, premora, povišene telesne ili spoljašnje temperature, primarna hiperhidroza nastaje kao posledica emocionalih problema i anksioznosti. 

Hiperhidroza se dalje deli na: 

1. fokalnu hiperhidrozu – kada su znojenjem zahvaćeni samo pojedini delovi tela (dlanovi, pazušne jame, lice, tabani)
2. generalizovanu hiperhidrozu – kada je pojačanim znojenjem zahvaćeno celo telo 

Primarna hiperhidroza je skoro uvek fokalna, dok je sekundarna hiperhidroza najčešće generalizovana. 

Prema novijim istraživanjima, dokazano je da se hiperhidroza nasleđuje, te da u 25- 50% slučajeva postoji poremećaj kod članova porodice. Hiperhidroza se nasleđuje autozomno dominantno, sa varijabilnom penetracijom, što znači da kada jedan roditelj ima hiperhidrozu, verovatnoća da će se ona pojaviti i kod deteta jeste oko 25 %. 

Primarna hiperhidroza je problem koji utiče na sve aspekte ljudskog života. Javlja se već u detinjstvu ili pubertutu, mananifestujući se gotovo svakodnevno. Osobe sa ovim problemom izbegavaju kontakte sa drugim osobama zbog stalno vlažnih dlanova, nose široku tamnu odeću kod pojačanog znojenja ispod pazuha, polako se povlače u sebe, otuđujući se od društva. Pojačano znojenje potencira neprijatnost i nesigurnost u društvu, čime se posledično pojačava i znojenje i nastaje začarani krug. 

Za postavljanje dijagnoze primarne hiperhidroze neophodna je dugogodišnja istorija pojačanog znojanja pacijenta, kao i klinički pregled pacijenta. 



Ne postoji precizna skala intenziteta za hiperhidrozu, te se najčešće primarna hiperhidroza deli kvalitativno na: 

– Blagu (mild)
– Umerenu (moderate)
– Ozbiljnu (severe) 

Terapija hiperhidroze: 

1. Dijetetski režim – izbegavanje namirnica koji provociraju pojačano znojenje (kafa, čaj, koka-kola, čokolada), izbegavanje začinjene i vruće hrane. 

2. Antiperspiranti i dezodoransi - (Aluminiju hlorid hekashidrat 10% ili 20%- Drysol ®, Xerac ®) su široko korišćeni svuda u svetu, ali njihova upotreba je zadovoljvajuća samo kod blagih i umerenih formi hiperhidroze. Oni zapušavaju izvodne kanale znojnih žlezdi i na taj način privremeno blokiraju znojenje. Efekat je zadovoljvajući samo nekoliko meseci, mogu se javiti alergijske i druge toksične reakcije na mestu aplikacije. 

3. Lekovi - (sedativi, antiholinergici, simpatikolitici, β blokeri, atropin) njihova upotreba je organičena pojavom sporednih efekata koje ovi lekovi izazivaju (midrijaza, fotofobija, tahikadije, aritmije, nauzeja, povraćanje, zbinjenost, malaksalost, opstipacija, smanjenje bronhijalne sekrecije) kao i činjenicom da su efikasni samo za blage oblike hiperhidroze. 

4. Jonoforeza - se najčešće upotrebljava za palmarnu i aksilarnu hiperhidrozu. Izvodi tako što se vlažni sunđeri sa elektrodama pričvrste za šake ili se postave u pazušne jame i zatim se u toku 20 minuta propušta nisko voltažna struja. Efekat je reverzibilan, te se intervencija mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima. Sporedni efekti u vidu peckanja, trnjenja, eritema pa čak i opekotina, ograničavaju široku upotrebu jonoforeze u lečenju hiperhidroze 

5. Botulinum A toxin (BOTOX®, Dysport ®) - blokira oslobađanje acetilholina sa neuromišićne spojnice i na taj način privremeno isključuje inervaciju znojne žlezde. Izvodi se intradermalnim ubrizgavanjem u određene delove tela (dlanovi, pazušne jame). Intervencija se mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima koje pacijent određuje subjektivno na osnovu intenziteta ponovnog znojenja 

6. Torakoskopska simpatektomija – jedina terapijska procedura koja ima trajan efekat!!! Već 30 godina se izvodi svuda u svetu sa izvanrednim rezultatima i spada u standard lečenja težih formi primarne fokalne hiperhidroze. 

Spada u minimalno invazivnu hiruršku proceduru sa efikasnošću od 100%. Operacija spada u jednodnevnu hirurgiju-pacijent ujutru dođe na zakazanu operaciju, bude operisan i nekoliko sati nakon operacije napušta bolnicu sposoban za obavljanje svih svakodnevnih aktivnosti. Nema se potrebe za bolovanjem, rehabilitacijom, upotrebom lekova. 

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, traje oko 30 minuta, operišu se obe strane grudnog koša, kroz tri reza na koži veličine od po 5 milimetara, ožiljaka posle operacije gotovo da i nema. Rezovi se nalaze na bočnim stranama grudnog koša. 

Efekat operacije se javlja odmah nakon buđenja iz anestezije-pacijent se budi sa suvim i toplim dlanovima, pazušnim jamama. 

Komplikacija i neželjenih efekata na druge organe u organizmu (srce, pluća...) posle operacije gotovo da i nema. 

Kod nekih pacijenata se posle operacije javlja kompenzatorno znojenje, najčešće leđa i stomaka (dok se organizam ne privikne na manju produkciju znoja), koje je prolazno, pacijenti ga u najvećem broju slučajeva dobro podnose. 

Posle operacije dlanovi, pazušne jame i lice neće biti apsolutno suvi, znojiće se normalno u skladu sa spoljašnjom temperaturom ili fizičkim aktivnostima. 

• Klinika za grudnu hirurgiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici je jedina ustanova u Srbiji i u zemljama u okruženju gde se torakoskopska simaptektomija izvodi 

• Torakoskopska simpatektomija se na Klinici za grudnu hirurgiju u Sremskoj Kamenici izvodi već 15 godina ali i zbog drugih medicinskih indikacija: Raynaud syndrom, Burgerova bolest, Refleksna simpatička distrofija 

• Sa uputom za bolničko lečenje operacija je besplatna. 

• Bez uputa za bolničko lečenje operacija košta 1000 evra u dinrskoj protiv vrednosti koje pacijent uplati na žiro račun Instituta i uplatnicu predaje kao zvaničan dokument 

• Kod svih pacijenata koji su operisani zbog hiperhidroze operacija je uspela i mahom svi navode da ima se kvalitet društvenog i socijalnog života nakon opercije drastično popravio-mnogo su sigurniji u sebe, nemaju problema da se rukuju sa drugom osobom, mogu da nose odeću različitih boja bez bojazni od fleka od znoja ispod pazuha... 

• Svake nedelje se operiše nekoliko pacijenata, operacija se zakazuje tako da termin odgovara i pacijentu 

• Već nedelju dana nakon operacije, pacijenti mogu ići na more, kupati se i sunčati.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.