уторак, 12. јул 2011.

Lek iz bare-Iđirot

Iđirot (Acorus calamus) , u narodu poznat kao boban,babji štap,vodena mačić,mirisavišaš,sabljar...U našim krajevima je veoma raspostranjen i može se naći na močvarnom zemljištu,pored reka i bara. Poznata je hiljadama godinama na Istoku( Indija), a u srednjem veku prenesen je u Evropu iz Kine. Zbog prijatnog mirisa na cimet ,iđirot je veoma važna sirovina za proizvodnju skupocenog etarskog ulja koje se koristi u kozmetičkoj i industriji parfema.

                                                     


Iđirot je dugovečna zeljasta biljka sa veoma razvijenim,razgranatim rizomima koja su na donjoj strani obrasli mnogobrojnim žiličastim korenjem, a na gornjoj strani, pravim zelenim,sabljastim listovima. Stabiljka visine do 160cm,pri dnu je crvenkasta, a na vrhu se završava zbijenim žućkaso-zelenim klipom okrenutim u stranu. Cveta u junu i julu. Plod je izražena crvena bobica sa malo semena. Cela biljka prijatno miriše.
Lekoviti deo iđirota predstavlja oguljen i osušen rizom( calami rhizoma) koji se vadi u jesen ili rano proleće čim se povuče voda iz bara ili močvara. Vadi se iz mulja vilama ,dobro se opera,čisti od delova stabiljke ,korenova I trulih delova. Zatim se oljušti pokorica ,suši se ceo ili razrezan u sušarama,na temperature od 40 C . rizom je dug oko 20cm I 2-3 cm debeo, malo spljošten ili skoro viljkast.

Mrke je boje po površini, svetlije unutrašnjostii mek kao sunđer. Ukusa je gorkog I naljutog,izrazitog aromatičnog mirisa. Rizom iđirota sadrži 1,5-9%etarskog ulja ,tanine,sluz I skrob.

Rizom iđirota se koristi kao gorko aromatično sredstvo za podsticanje apetita,poboljšanje lučenja  enzima u digestivnom traktu I bolje varenje hrane. U tradicionalnoj medicini se upotrbljavao za umirenje. Rizom se najčešće koristi kao sastojak čajnih mešavina ,a danas se od extrakta iđirota proivode dražeje koje se koriste za regulisanje varenja hrane I lučenje žuči. Čaj,tinktura I extract od iđirota ublažavaju želudačno crevne grčeve I proliv I smiruju kiselost u želudcu,odstranjuju gasove I olakšavaju iskašljavanje sluzi kod obolelih od bronhitisa.

Iđirot ulazi u sastva raznih preparata za spravljenje likera,aromatičnih I gorkih rakija. Oblozi pripremnjeni sa prahom od iđirota I sa jakom rakijom,koriste se kod lečenja raznih čireva ,gihta I kostobolja. Najčešće se meša sa korijandrom. Ima slično začinsko delovanje kao đumbir. Mleven se umeša u med I I takav se koristi kao začin.

Oprez

Iđirot se koristi sve manje zbog toksičnih efekata a-azorona. Potvrđeno je da supstanca a-azoron može izazvati oštećenje hromozoma I delovati kao mutagen I kancerogen agens. Zbogtoga se danas najviše upotreblajva droga koja void poreklo od američke vrste iđirota. Ove diploidne vrste ne sadrže a-azoron. Evropski iđirot (triploidne forme) se takođe može koristiti ,ali tokom dužeg vremenskog perioda ,dok azijski (tetraploidni)  se uopšte ne koristi jer sadrži najviše a-azorona.

Recepti

  Stomačne tegobe zbog lošeg varenja se mogu ukloniti na sledeći način:

-            - Napravite mešavinu od jednakih delova korena iđirota I pelena. Za dve šolje dnevno,jednu kašičicu mešavine popariti vrelom vodom . Piti lagano u malim gutljajima.

Protiv čira na želudcu:

-             - Iđirot I slatki koren samleti ,uzimati tri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu dnevno pre jela u jakom čaju od kamilice.

Нема коментара:

Постави коментар