Pre nego što ovde napišem kako i na koj način da izbegnemo posledice celikalije i kako da ih se rešimo,da napišem pre svega šta je to.
Celikalija je nasledno je imunološko posredovani poremećaj koji obeležava trajnu nepodnošljivost glutena, belančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Jedna je od najčešćih hroničnih gastroenteroloških bolesti.
Jedini I najbolji način eliminacije celikalije je doživotno izbacivanje gluten iz ishrane.ako se osoba pridržava određenog režima ishrane,njeno stanje može da se popravi I zato sam ja uspela da pronadjem neke od sledećih recepata..
Supa od spanaća
Potrebno je: 3 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 2 crna luka,so,2 2/1 šolje krompira isečenih na kockice, 2 2/1 šolje tikvica (iseckanih) , 4 šolje supe od povrća, 4 šolje svežeg spanaća, 1 šolja cilantra( list korijandera)sitno iseckanog, jedan limun.
Priprema: zagrejte maslinovo ulje,pa kratko propržite crni luk I beli luk sa prstohvatom soli. Dodajte tikvice I krompir. Dodajte supu. Ostavite da sekrčka dok krompir ne postane mekan, oko10-15 min . Dodajte spanać ,pustite da se kratko prokuva(oko 1minuta) ,pa dodajte cilantro. U blenderu napravite krem supu. Dodajte isceđen limun. Ako je potrebno,dodajtejoš soli,a na kraju prelijte po želji maslinovim uljem.
Pica bez glutena
Potrebno je: 1 šolja bezglutenskog brašna,1/4 šolje krompirovog brašna( ne skroba) ,1 kašika šećera, 1kašičica soli ,1 kašicica praška za pecivo bez gluten,1 jaje, 1/8 šolje maslinovog ulja, ½ šolje mleka.
Priprema: zagrejte rerun. Podmažite pleh maslinovim uljem. Suve sastojke sjedinite ujednoj činiji. U drugoj mutate jaja imleko. Dodajte još mleka ako je potrebno(do 1 šolje). Sastavite tečne I suve sastojke da dobijete glatku masu. Ravnomerno rasporedite testo po podmazanom plehu. Odozgo stavite sastojke po želji. Pecite dvadesetak minuta.
Pikantno povrće
Potrebno je: 4 krompira,1 paškanat,3 šargarepe,1 kašika ulja,1 kašičica mlevene crvene paprika, 1 kašičica karija(bez gluten) ,1/2 kašičice sveže samlevenog crnog bibera.
Priprema: oljuštite svo povrće I isecite ga kolutove . Stavite ga u pleh. Pomešajte mlevenu paprika,kari I biber I ovom mešavinom pospite povrće.Sve dobro izmešajte I pecite u rerni na 200 stepeni ,20-30minuta. Tokom pečenja okrenite povrće nekoliko puta da se doro ispeče sa obe strane.
Ragu od pečurki
Potrebno je:2 iseckana crna luka, 2 iseckane paprika, 2 čena belog luka, 250 gr šampinjona, 200 gr šitake pečurki, 500 – 700gr paradajiza( svežeg ili soka od paradajuza) , 1 lovorov list, ½ kašičice soli, ¼ kašičice samlevenog crnog bibera, ¼ samlevene crvene paprika, ¼ šolje bosiljka(može I svež)I ¼ šolje peršuna(može svež ii sušeni)
Priprema: kratko(oko 3min) propržite crnu luk I paprika,da omekšaju. Dodajte beli luk I propržite još 2 min. dodajte iseckane pečurke I propržite još 5min. Dodajte paradajiz,,lovorov list, so,biber,mleveni crvenu paprika I sve sastojke dobro promešajte. Pokrijte,pa na blagoj vatri krčkajte 20-25min,odnosnodok pečurke ne omekšaju. Dodajte iseckan bosiljak,peršunpa krčkajte još 5 min. dodajte so,biber popotrebi. Servirajte sa palentom ili bezglutenskom palentom.
Grašak sa jogurtom
Potrenbo je: 500gr graška,1/2 šolje listova estragona, 2 vlašca,2kašike ekstra devočanskog maslinovog ulja,1/4 šolje jogurta bez gluten,1/2 iseckanih pistaća,so.
Proprema: zagrejte rerun. Kratko obarite grašak. Stavite estragon,vlašac,maslinovo ulje,jogurt, I ¼ šolje pistaća u blender, mutate dok se ne napravi pire. Dodajte grašak ,posipajte maslinovim uljem, I ostatkom pistaća. Pecite u rerni oko 15min.
Domaće karamele
Potrebno je: 2 2/1 šolje oraha, prepečenih I sitno iseckanih, 1 šolja slatke pavlake,1 kašika nes kafe, ½ kašičice morske soli,1 šolja meda
Priprema: stavite orahe u staklenu ili keramičku posudu. Zagrejte pavlaku ,nes kafu I so,pa sklonite sa vatre pre nego provri. Dodajte med pa onda čekati da provri. Na blagoj vatri ostaviti da se polako kuva,stalno mešajući drvenom varjačom,negde oko 15-20min. skloniti sa vatre. Sipajte caramel preko oraha,I dobro izmeajte. Ostavite činiju u frižider da se ohladi jedno 10-15 min. da bi se masa stegla pre nego stose oblikuje,ili sipajte masu na pergament papir ,ostavite da se potpuno ohladi pre nego što isečete nakaramele. Čuvajte karamele u frižider.
Salata od jabuka I tikvica
Potrebno je: 3 tikvice,2 jabuke, 1/3 šolja suvog grožđaili brusnice, sok od 1 limuna, prstohvat mlevenog kumina, karija I cimeta, listove zelene salate za serviranje.
Priprema: pomašajte kratko obarene(1minut) iseckane tikvice,jabuke,suvo grožđe ,sok od limuna I začine.Servirajte na listovima zelene salate ili semenkama bundeve.
Krem od čokolade
Potrebno je:2/3 šolje nezaslađenog kakaoa ,12/3 šolje šećera, 1 ¼ šolje vode, 1 kašičica ekstrata vanile.
Priprema: pomešajte sve sastojke,paiz zagrejte na srednjoj temperature. Kada smesa provri,kuvajte još jedan minut pa sklonite sa vatre I dodajte ekstrat vanile.
Коментари
Постави коментар