Пређи на главни садржај

Da li ste znali da....

                                                    

 …Konzumiranje do 4 šolje kafe dnevno ne povećava rizik od konorarne bolesti srca. Većina istraživanja koja su pratila zdrave ljude ,nije naišla na vezu između kafe koji su pili I razvoja koronarne bolesti srca. I došlo se do zaključka da nema nikakve veze između konzumiranje kafe sa bolestima srca.Čak I istraživanja pokazuju da normalno konzumiranje kafe ne utiče na krvni pritisak u odnosu na one koji ne piju kafu.


…Američka zdravstvena asocijacija je zaključila da 2-3 šoljice dnevno mogu da piju majke koje doje,a da to ne predstavlja rizik po zdravlje beba.

…Svetska zdravstvena organizacija je utvrdila da kafa ne stvara zavisnost.
…Kafa je važan izvor kalijuma,magnezijuma I drugih važhin mineral.

…Hlorogenska kiselina je najistaknutiji polifenol u kafi. Robusta sadrži 7-10% hlorogenske kiseline,a arabika 5-7%. To znači da šoljica kafe može da sadrži između 15 I 32 mg hlorogenske kiseline. Kofeinska kiselina još jedan polifenol otkriven u kafi,za koji se tvrdi da efikasno štiti  ćelije od oksidacije.

…Način na koji se priprema ˝turska kafa˝oslobađa najvišekofeina.

…Italijanski istraživači su otkrili da trigonelin ,sastojak kji kafi daje aromu I gorak ukus, ima antibakterijska I antiadhezoina (protiv lepljenja) svojstva,štopomaže u formiranju karijesa.

…A Japanski istraživači su u časopisu Nacionalnog istraživanja institute za rak su objavili da osobe koje piju kafu imaju 50% manje šansi da obole od raka jetre. Nekoliko časopisa je dovelo u vezu kafu sa smanjenim rizikom od raka debelog creva ,retkuma,dojke ali se ovi navodi moraju dalje istraživati I potvrditi.

…Navode se I izgledi da kafa štiti muškarce ali ne I žene ,od Parkinsonove bolesti. Jedino moguće objašnjenje je da su esterogenu I kofeinu potrebni isti enzimi da bi se izvršili metabolički procesi u organizmu,te da ih esterogen uzima ˝kofeinu˝.


                           

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.