четвртак, 07. јул 2011.

Da li ste znali da....

                                                    

 …Konzumiranje do 4 šolje kafe dnevno ne povećava rizik od konorarne bolesti srca. Većina istraživanja koja su pratila zdrave ljude ,nije naišla na vezu između kafe koji su pili I razvoja koronarne bolesti srca. I došlo se do zaključka da nema nikakve veze između konzumiranje kafe sa bolestima srca.Čak I istraživanja pokazuju da normalno konzumiranje kafe ne utiče na krvni pritisak u odnosu na one koji ne piju kafu.


…Američka zdravstvena asocijacija je zaključila da 2-3 šoljice dnevno mogu da piju majke koje doje,a da to ne predstavlja rizik po zdravlje beba.

…Svetska zdravstvena organizacija je utvrdila da kafa ne stvara zavisnost.
…Kafa je važan izvor kalijuma,magnezijuma I drugih važhin mineral.

…Hlorogenska kiselina je najistaknutiji polifenol u kafi. Robusta sadrži 7-10% hlorogenske kiseline,a arabika 5-7%. To znači da šoljica kafe može da sadrži između 15 I 32 mg hlorogenske kiseline. Kofeinska kiselina još jedan polifenol otkriven u kafi,za koji se tvrdi da efikasno štiti  ćelije od oksidacije.

…Način na koji se priprema ˝turska kafa˝oslobađa najvišekofeina.

…Italijanski istraživači su otkrili da trigonelin ,sastojak kji kafi daje aromu I gorak ukus, ima antibakterijska I antiadhezoina (protiv lepljenja) svojstva,štopomaže u formiranju karijesa.

…A Japanski istraživači su u časopisu Nacionalnog istraživanja institute za rak su objavili da osobe koje piju kafu imaju 50% manje šansi da obole od raka jetre. Nekoliko časopisa je dovelo u vezu kafu sa smanjenim rizikom od raka debelog creva ,retkuma,dojke ali se ovi navodi moraju dalje istraživati I potvrditi.

…Navode se I izgledi da kafa štiti muškarce ali ne I žene ,od Parkinsonove bolesti. Jedino moguće objašnjenje je da su esterogenu I kofeinu potrebni isti enzimi da bi se izvršili metabolički procesi u organizmu,te da ih esterogen uzima ˝kofeinu˝.


                           

Нема коментара:

Постави коментар