Пређи на главни садржај

Danas je Međunarodni dan borbe protiv raka




Svetski dan borbe protiv raka obeležava se danas širom sveta sa ciljem da se objasni kako rizik od nastanka te bolesti može znatno biti smanjen kroz jednostavne mere prevencije, najavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Kako ističe SZO, neke od mera prevencije su izbegavanje pušenja duvana i izloženosti dimu, smanjenje konzumiranja alkohola i izbegavanje preterane izloženosti suncu.
Kao preventivne mere navode se i zdravi stilovi života -pravilna i zdrava ishrana i bavljenje redovnim fizičkim aktivnostima.
Karcinom je glavni uzrok smrti u celom svetu, a procene SZO pokazuju da će 84 miliona ljudi umreti od te bolesti izmedu 2005. i 2015. godine.
Svake godine, više od 12 miliona ljudi u svetu dobije dijagnozu raka, a 7,6 miliona umre od te bolesti.
U Srbiji se svake godine otkrije neki oblik maligniteta kod 32.000 osoba, a godišnje od te bolesti umre oko 20.000 ljudi, izjavila je Tanjugu dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
Ona je dodala da se broj novoobolelih neprekidno povećava, a da je kod žena najučestalije obolevanja od raka dojke, potom debelog creva i grlića materice, po čemu se nalazimo "među vodećim evropskim zemljama".
Što se tiče muškaraca, oni najčešće boluju i umiru od karcinoma pluća, prostate i debelog creva.
Jovićevićka je rekla da se zdravim stilovima života i redovnim odlaskom kod lekara ova bolest može u velikoj meri sprečiti, istakavši da je rak u 90 odsto slučajeva izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi.
Ona je kazala da je odlazak na ginekološke preglede važan čak i ako ne postoje određene tegobe i dodala da je u poslednje vreme kod žena u Srbiji poboljšana svest o značaju redovnih pregleda u odnosu na raniji period.
Takođe je naglasila da je skrining program u pripremi i da je njime predviđeno slanje poziva za pregled na kućnu adresu, kao i da je, dok ne počne sa njegovom primenom, važno razmišljati o sopstvenom zdravlju.




Izvor: Blic

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.