Пређи на главни садржај

Zlatne kapi


Lekovita ulja imaju široku primenu u narodnoj medicini i koristi se za negu koze ,ali i u terapiji kod raznih bolesti...




Ove  blagotvorne kapi imaju prijatan miris i ukus,a koriste se za inhalaciju,primenu lekovitih kupki,krema i drugih preparata za negu tela i kose. Jačaju imunitet,efikasne u terapiji mnogih bolesti,lako su dostupna i najčešće nemaju neželjena dejstva. Većina lekovitih ulja može se nabaviti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.


Kokosovo ulje


Priprema se od sušene pilpe kokosa,a zbog visoke biološke aktivnosti najviše se upotrebaljava u kozmetici.



Lekovito dejstvo


Sadrži vitamin B,C i E i mineralne soli neophodne ljudskom organizmu. Zahvaljujući karakterističnom hemiskom sastavu,kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva ,pospešuje varenje,reguliše funkciju štitne žlezde,poboljšava imunitet,štiti od virusa,pomaže u slučaju oboljenja žučne kese,hrani i jača kosu. Blagotvorno deluje na kožu (hrani je,vlaži i omekšava,te ˝pegla ˝ bore,neutrališe štetne uticaje iz okruženja.
Laurinska kiselina iz kokosovog ulja reguliše nivo holesterola iz krvi.

Savet: Kokosovo ulje odličnoo je za kuvanje jer je otporno na toplotu i ne gubi kvalitet na visokim temperaturama,a pritom,izaziva dugotrajni osećaj sitosti.




Orahovo ulje



Orahovo ulje je specifična tečnost karakterističnog ukusa i mirisa koja se dobija iz jezgra oraha. Ovaj zuzetni hranljivi proizvod sadrži veliku količinu vitamina E i poluzasićenih kiselina , Vitamina A,B1,B2,C ,kao i mikroelemente gvožđa,fosfora,magnezijuma,kalijuma,kalcijuma,kobalta ,joda.


Lekovita svojstva


Korisno je u slučaju hroničnog ili akutnog kolitisa,gastritisa i čira,ali i u terapiji psorijaze,ekcema,proširenih vena,rana,opekotina. Pospešuje aktivnost imunološkog sistema,snižava holesterol i održava ga u granicama normale,poboljšava funkciju mozga,metaboličke procese i usporava proces starenja,te čisti krv. Ima veliki značaj u lečenju i prevenciji ateroskreloze i kardiovaskularnih oboljenja.
U kozmetici se upotrebljava za omekšavanje suve kože,ali i kao sredstvo koje poboljšava ten.


Savet: Ne treba ga koristiti u slučaju čira na želudcu ili dvanestopalačnom crevu,gastritisu ili pri smanjenom lučenju želudačne kiseline.



Ulje semenki grožđa


Veoma je bogato vitaminima i mikroelementima.Sadrži veliku količinu vitamina E (svega jedna supena kašika ulja zadovoljava dnevne potrebe za ovim vitaminom),kao i vitamin A,B,C i dragocene antioksidante.


Lekovito dejstvo


Ulje iz semenki grožđa snižava nivo lošeg i povećava nivo dobrog holesterola,poboljšava cirkulaciju,snaži odbrambeni sistem organizma,jača krvne sudove i poboljšava njihovu elastičnost. Pozitivno utiče na funkciju bubrega,reguliše aktivnost lojnih žlezda,sprečava prekomerno mašćenje kože i sužava pore. Odličan je antiseptik i efikasno sredstvo za tretman kod opekotina i rana. Podmlađuje kožu,poboljšava njenu elastičnost i otklanja bore.


Savet: Primenjuje se za unutrašnju i spoljašnju upotrebu i može se mešati sa drugim uljima. Kontraindikacije ne postoje , a primenu proizvoda treba ograničiti jedino u slučaju individualne preosetljivosti.



Bademovo ulje


Dobija se hladnim ceđenjem semena badema,a obiluje biljnim belančevinama,vitaminima A,E,B1,B2 i B6. Sadrži i nezasićene masne kiseline koje su neophodne u ishrani.


Lekovita svojstva


Bademovo ulje poboljšava varenje,otklanja nadutost,opstipaciju,leči upalu debelog creva,a koristi se protiv infekcija i opekotina. Korisno je u slučaju dermatitisa ,prehlade ,upale pluća ,bronhitisa.
 Jača nokte stimuliše rast kose i čini je sjanom i elastičnom.
sprečava starenje kože,podstiče rast obrva i trepavica i ublažava strije.

Savet: U ishrani se korsti kao preliv za salate i aroma za kolače. Hladno seđeno ulje badema upotrebljava i za skidanje šminke umesto kreme za lice i telo (suva i zrela koža)ili za negu ruku i noktiju









Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.